Križanić: Onemogućiti bilo kakve naknadne intervencije u sustav isplate naknada šteta

vv / hdz | 8.10.2018. u 17:46h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom rasprave o Prijedlogu Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda Josip Križanić, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, ustvrdio je da ide u dobrom smjeru te da će do drugog čitanja biti još bolji pa će da - uz što bržu izradu pravilnika i metodologije - Klub HDZ-a podržati.

Križanić je naglasio da se u ovom zakonskom aktu predlaže dodjela pomoći prijavama u Registar šteta te će pomoć biti dodijeljena ovisno o vrsti i visini oštećene imovine. Pomoć se dodjeljuje iz državnog proračuna RH, a može se dodijeliti i iz fondova EU-a.

-Uspostavlja se Registar šteta koji će osiguravati podatke po imenu svake fizičke i pravne osobe koja je prijavila štetu, vrsti štete i iznosu štete i takvi podaci predstavljaju prvu bazu podataka o nastalim štetama od prirodnih nepogoda. Sam zakon neće tako dugo biti kvalitetan i operativan dok se ne donese nova metodologija za procjenu“, rekao je Križanić te dodao da će trebati regulirati neke zakone i pravilnike, posebice vezano uz prevenciju elementarnih nepogoda.

- Na prijedlog Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda imali smo tematsku sjednicu na kojoj se govorilo o regulaciji korita rijeka kao prevenciji izlijevanja. Nije normalno da se 200-injak kilometara voze vreće za zečje nasipe, a istovremeno pijesak imamo u Kupi. Svi se pozivaju na ekološku mrežu Natura 2000, koja nas obvezuje da ne vadimo pijesak i šljunak iz Drave i Save, a to se istovremeno radi sa susjednih strana granice, s bosansko-hercegovačke i mađarske strane. A Mađarska je također dio mreže Natura 2000. S tim šljunkom je izgrađen prometni koridor 5c. U pitanju su milijarde koje smo potrošili, dali drugima. S novom regulacijom i vađenjem šljunka i pijeska ne samo da ćemo spriječiti poplave, nego i produžiti plovne putove. Trebalo bi napraviti reviziju Nature 2000 jer je neracionalno zabranjivati intervencije na rijekama kako bi se spasilo deset staništa biljnih i životinjskih vrsta koja rijeka ionako poplavljuje“, poručio je Križanić.

Saborski je zastupnik, govoreći o prijedlog Zakona, naveo i nemogućnost s potpunom sigurnošću donositi odluke o cjeniku poljoprivrednih proizvoda i cijenama domaćih životinja potencijalnih predmeta procjene štete.

-Za ubuduće bilo bi dobro da se za takve procjene donesu jedinstvene razredne cijene na početku godine, a prijedlog kojih daje Ministarstvo poljoprivrede, te da se ono koristi bilo izvorom TISUP-om ili Državnim zavodom za statistiku ili od više njih srednjom vrijednošću“, kazao je saborski zastupnik te dodao da bi se prijedlogom ovog zakona isključili oštećenici koji su osigurali svoju imovinu, a što je intencija usmjerena prema većoj svijesti svake fizičke ili pravne osobe o važnosti osiguranja imovine.

Križanić je u raspravi istaknuo i problematiku (ne)legaliziranih objekata naglasivši da, s obzirom da je zakon o legalizaciji još uvijek aktualan i još je puno objekata nelegalizirano, od propisane obveze da se naknada štete odnosi samo na legalizirane građevine trebale bi se izuzeti situacije u ruralnim sredinama i sa staračkim domaćinstvima.

-Kad govorimo o ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji onda elementarne nepogode ulaze u rizik poslovanja. S druge pak strane od prošle godine postoji mogućnost sufinanciranja od 70 % osiguranja poljoprivredne proizvodnje iz EU-a, a preostali dio mogu pokriti županije, dio JLS-i i vrlo malo ostaje poljoprivredniku. Stoga treba i ovim Zakonom skretati poljoprivredne štete prema osiguranjima“, spomenuo je Križanić.

-Na kraju vrlo je važno jasno propisati do u detalje procedure, obrasce i registre tako da su onemogućene bilo kakve naknadne intervencije u sustav i da sve bude maksimalno transparentno, jer često puta imamo žalbe koje odgađaju izvršenje i potvrđivanje šteta od Državnog povjerenstva“, zaključio je Križanić najavivši podršku Kluba HDZ-a Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci