Križanić o nacrtu prijedloga Zakona o OPG-ovima: Dugo je trebalo da oni dobiju svoj zakon

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Nacrt prijedloga Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je dobar i HDZ će potaknuti njegovo što brže izglasavanje. Poručio je to prilikom saborske rasprave o nacrtu prijedloga HDZ-ov saborski zastupnik dr. sc. Josip Križanić.

U svom je izlaganju rekao da Zakon o OPG-u pruža razlikovni okvir za ona poljoprivredna gospodarstva koja se poljoprivredom unutar vlastitog kućanstva bave u vrlo ograničenom obuhvatu za vlastite potrebe od onih u kojem se članovi radi ostvarivanja svojih prihoda poljoprivredom bave u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu.

Namjera novog zakona je, ističe, dati primjerenu motivaciju da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se omogućilo održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji uz destimuliranje usitnjavanja proizvodnih resursa.

Ciljana skupina ovog Zakona obuhvaća 62.128 OPG-a koji imaju nositelje mlađe od 56 godina koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili svoj rad u poljoprivredi.

– Agencija za plaćanje će pozivati poljoprivrednike koji imaju ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 3.000 eura na usklađivanje s predmetnim zakonom na principu dobrovoljnosti. Ako netko ne želi ući u registar OPG-ova, morat će uskladiti svoje resurse s odredbama zakona – rekao je Križanić i nastavio da se donošenjem ovoga Prijedloga zakona daje formalna podrška OPG-ovima da im u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa.

– Kako se ne bi stvorila porezna praznina za OPG-ove čija je ekonomska veličina gospodarstva manja od 3.000 eura, a koja se za osobne potrebe bave poljoprivredom, propisana je mogućnost da se takav OPG upisuje u Upisnik poljoprivrednika koji vodi Agencija za plaćanje – istaknuo je Križanić u raspravi.

Nacrt Zakona o OPG-u propisuje da za obveze koje nastaju u obavljanju gospodarske djelatnosti poljoprivrede odgovaraju nositelj OPG-a cjelokupnom svojom imovinom te članovi OPG-a kao solidarni jamci. Također, da se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv nositelja OPG-a ne može provesti na dijelu poljoprivrednih resursa upisanih u Upisnik OPG-ova koji su nužni za obavljanje njegove gospodarske djelatnosti poljoprivrede ako mu je ta djelatnost glavni izvor sredstava za život, niti se može provesti na nekretnini koja je u vlasništvu nositelja OPG-a i članova OPG-a, a u kojoj ovršenik stanuje.

U slučaju kada OPG posjeduje žive životinje, radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, omogućava se otvaranje zaštićenog računa.

– Dugo je vremena trebalo da OPG-ovi dobiju svoj zakon i jako je dobro što se nacrt ovog zakona našao u proceduri, on je dobar i Klub HDZ-a će ga podržati i potaknuti čim brže njegovo izglasavanje – najavio je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.