Križanić o biljnom zdravstvu: Učinkovitija zdravstvena zaštita bilja i bolja zaštita okoliša

Varaždinske vijesti | 27.10.2019. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali su o prijedlogu Zakonu o biljnom zdravstvu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, dr. sc. Josip Križanić.

Križanić je podsjetio da je Zakon o biljnom zdravstvu donesen u lipnju 2005. godine, a na snagu je stupio 1. siječnja 2006. godine. Naglasio je da se ovim Nacrtom prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu u nacionalno zakonodavstvo prenosi Uredba (EU) 2016/2031 o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnih za bilje te se uređuje pravni okvir nacionalnog zakonodavstva u dijelu koji nije propisan odredbama Uredbe, čime se postiže učinkovitija provedba zdravstvene zaštite bilja u Republici Hrvatskoj.

 - Nacrtom prijedloga Zakona uređuje se područje zdravstvene zaštite bilja, mjere za sprječavanje unošenja i širenja štetnih organizama bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta kao i njihovo suzbijanje primjenom fitosanitarnih mjera. Odredbe Zakona kao i odredbe Uredbe su posebno usmjerene na učinkovitiju zaštitu Europske unije od štetnih organizama bilja koji se potencijalno mogu unijeti na područje Unije putem globalizacije trgovine, kao i promjenom klimatskih uvjeta. Ono što je bitno istaknuti da će se primjenom Zakona i odredbi Uredbe osigurati bolja zaštita okoliša, šuma, javnih i privatnih posjeda što će imati za posljedicu manju uporabu zaštitnih sredstava - objasnio je zastupnik Križanić.

Dodao je kako se Nacrtom prijedloga Zakona definiraju nadležna tijela u provedbi Zakona – Ministarstvo poljoprivrede, Državni inspektorat, odnosno fitosanitarna i šumarska inspekcija, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te Hrvatski šumarski institut.

- Poslove nadzora unosa bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granično područje Republike Hrvatske u iznimnim slučajevima mogu obavljati i ovlašteni granični službenici RH, dakle carinski službenici i službenici granične policije, a za obavljanje poslova i zadaća iz područja biljnog zdravstva mogu se ovlastiti i druge pravne osobe s javnim ovlastima - istaknuo je Križanić.

- Definiraju se i novi popisi štetnih organizama kao što su karantenski štetni organizmi, prioritetni štetni organizmi, nekarantenski štetni organizmi, karantenski štetni organizmi zaštićenih područja te neregulirani karantenski štetni organizmi bilja, a osim toga daje se mogućnost za propisivanje strožih mjera od onih koje su navedene Uredbom. Ministar nadležan za poljoprivredu može donositi pravilnike s ciljem fitosanitarne zaštite, s tim da se vodi računa da te mjere nemaju za posljedicu zabrane ili ograničenja unosa bilja na područje Unije. Isto tako ministar može donositi i naredbe u cilju poduzimanja mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja štetnih organizama - objasnio je Križanić.

Kako je naglasio, fitosanitarne mjere mogu se primjenjivati i na one štetne organizme za koje se smatra da bi mogli ispunjavati uvjete za uvrštavanje na popis karantenski štetnih organizama Unije.

- Važno je naglasiti i kako se uvodi obveza pružanja informacija putnicima i korisnicima poštanskih usluga koji na područje Unije unose bilje, biljne proizvode i druge predmete, što po važećem zakonodavstvu nije bilo propisano. Stvaraju se zakonske osnove za nadogradnju registra specijaliziranih subjekata a to su specijalizirani subjekti koji u Uniju unose ili unutar Unije premještaju bilje, biljne proizvode i druge predmete, koji su ovlašteni za izdavanje biljnih putovnica, koji izdaju fitosanitarne certifikate, koji postavljaju oznake za drveni materijal za pakiranje i drugo. Nadalje, za specijalizirane subjekte/posjednike bilja olakšanje dolazi u jednostavnijoj i transparentnijoj dokumentaciji (unificirani obrazac biljne putovnice), boljoj zaštiti kao i u mogućoj financijskoj pomoći u otkrivanju i eradikaciji štetnih organizama - rekao je.

Jedna od najvećih novina za specijaliziranog subjekta/posjednika bilja što se u Nacrtu prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu između ostaloga daje mogućnost specijaliziranim subjektima da samostalno pregledavaju bilje, biljne proizvode i druge predmete te za njih izdaju biljne putovnice što do sada po važećem Zakonu nije bio slučaj, naglasio je Križanić.

Dodao je da je obvezno i osposobljavanje, odnosno edukacija specijaliziranih subjekata, kako bi stekli određena znanja za izdavanje biljnih putovnica.

- Osposobljavanje će provoditi nadležna tijela. a za provedbu ovog zakona potrebno je osigurati dodatna sredstva u Državnom proračunu za obavljanje poslova iz djelokruga rada državnog inspektorata. Klub HDZ-a podržat će Nacrt prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu koji stupa na snagu 14. prosinca 2019. godine, a s tim će datumom prestati važiti dosadašnji Zakon i prateći pravilnici trebaju se donijeti u roku od šest mjeseci i godinu dana - zaključio je saborski zastupnik Josip Križanić.

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci