Križanić: Nemoguće je zabraniti uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranom

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.1.2018. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

– Nedvojbeno smo protiv uzgoja GMO-a na cijelom području, a sukladno i stavu svih županija u Republici Hrvatskoj. Tu moramo biti vrlo energični i rezolutni jer bi i sama pomisao o mogućnosti nekakvog pokusnog polja, makar i u kontroliranim uvjetima, mogla izazvati nesagledive posljedice, ako takvo GMO sjeme izmakne kontroli – naglasio je prošlog petka u Hrvatskom saboru zastupnik iz Varaždinske županije Josip Križanić u sklop svog izlaganja kada je u ime Kluba HDZ-a govorio o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima koji se našao na dnevnom redu saborske sjednice u drugom čitanju.

Među ostalim dodao je da se moraju poduzeti sve mjere zaštite od sjetve GMO sjemena, kao i mjere strogog kažnjavanja prekršitelja.

S druge strane Križanić je pojasnio da je nemoguće zabraniti uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranom iz Europske unije jer u biti tu i nema uvoza nego je to takozvani unos i kontrole nema.

– Nije korektno, a niti ekonomski dopustivo zabraniti našim seljacima GMO hranu za životinje, koju nesmetano koriste njihovi kolege u Uniji i koja je puno jeftinija. Takvom zabranom naš bi stočar, uz sve druge povlastice koje koriste seljaci EU-a, bio dodatno nekonkurentan na jedinstvenom europskom tržištu – jasan je bio Križanić.

Osim zaštite položaja hrvatskog stočara Križanić je ukazao i na važnost, po uzoru na druge članice EU-a, maksimalnog poticanja na sve moguće načine GMO free proizvodnje. Ujedno se založio i za jasno propisanu obvezu označavanja i deklaraciju prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, pa tako i GMO i GMO free te strogu kontrolu provedbe iste. Zaključio je da je u tom slučaju izbor na potrošaču. Križanić je na kraju najavio da će Klub HDZ-a podržati predložene izmjene Zakona.

Naime, riječ je o ključnim stavovima Kluba HDZ-a koji se čvrsto protivi uzgoju genetski modificiranih organizama (GMO) pa čak ni za pokuse i u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Što se tiče korištenja GMO hrane za životinje, koja se koristi u većini zemalja Europske unije, HDZ se slaže sa zakonskim prijedlogom koji predviđa njeno korištenje, ali uz obvezu deklaracija i označavanja.