Josip Križanić Foto: VV arhiva

Križanić: Domaćeg proizvođača i domaću prehrambenu proizvodnju treba zaštiti

Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 18:14h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je početkom prosinca prošle godine, s odgodom primjene od posljednjeg dana ožujka 2018., stupio na snagu novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čiji je osnovni cilj stvoriti ravnotežu između malih dobavljača i prerađivača s jedne i velikih trgovačkih lanaca s druge strane, odnosno zaštiti domaće proizvođače prehrambenih proizvoda.

Naime, Hrvatska je ulaskom u EU postala jedno europsko tržište pa ne podliježe nikakvoj kontroli na granicama, a kako ističe saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, tu činjenicu koriste i veliki trgovački lanci pa na svoje police stavljaju prehrambene proizvode često sumnjive kvalitete kojima pak, s druge strane, niskim cijenama privlače kupce.

- Tako se u neravnopravan položaj stavljaju domaći proizvođači prehrambenih proizvoda. Prodajom takve hrane ruše se cijene domaćim kvalitetnim proizvodima, uništava se domaća poljoprivreda, domaća prehrambena industrija i domaći trgovci dok se iz RH izvlači enormna dobit - kaže Križanić koji je na ovu problematiku ponovno, uime Kluba HDZ-a, upozorio u Hrvatskom saboru, ističući da je upravo spomenuti Zakon trebao zaštiti odnosno spriječiti nepoštenu trgovački praksu, a čiju je provedbu trebala osigurati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Križanić je upozorio da je za provedbu Zakona, i u konačnici kažnjavanje onih koji provode nepoštenu trgovačku praksu, Agencija trebala napraviti izmjene i dopune svog Statuta.

- S obzirom da je Zakon objavljen u Narodnim novinama 29. studenog prošle godine te s osmim danom stupa na snagu s odgodom djelovanja do 31.3.2018. godine, zanima me zašto se tih nekoliko članaka Statuta nije utvrdilo odmah tako da bi Agencija bila u potpunosti spremna djelovati s prvim danom primjene Zakona. Zašto je prvi nacrt Statuta ovom saboru došao tek 29.3.2018. godine, a onda povučen i drugi nacrt poslan 23.4.2018. godine - zapitao je Križanić ističući da su napravljene sve potrebne predradnje odnosno da su Agenciji osigurana sredstva za zapošljavanje šest novih djelatnika. Pojasnio je da se radi o par članaka prilagodbe.

- Pitam se što su ti novouposleni djelatnici radili te zašto sve ovo vrijeme nisu poduzimali nikakve aktivnosti u skladu s dosadašnjim ovlastima - oštar je bio Križanić koji je uime Kluba HDZ-a govorio upravo o izmjenama i dopunama Statuta. Kazao je da je i sam nekoliko puta pozivao Agenciju da reagira na učestale i opetovane reklame na TV u vezano za enormne akcije svinjskog mesa vratine po 18 kuna.

- Svatko normalan zna da je to cijena daleko ispod svake proizvođačke cijene bilo gdje na svijetu, o troškovima prodaje da i ne govorim. Kasnije sam vam pokazivao sliku prerezane vratine, koju je kupac u Puli kupio u trgovačkom lancu, a iz koje se cijedio gnoj, pa sam smatrao da vam je to apel za akciju i jasan uzrok damping cijene. Pitao sam vas onda, pitam vas i sada: Koga vi štitite i za koga vi radite? Ako je uzrok Statut, zašto ga niste na vrijeme primijenili, ako znamo da je Zakon na snazi skoro tri mjeseca - ponovi je Križanić.

Unatoč kašnjenju Agencije pozdravio je predložene izmjene i dopune Statuta koje će, potvrdio je Križanić, Klub HDZ-a svakako podržati, ali i očekuje što bržu implementaciju i rezultate.

- Klub HDZ-a objeručke će prihvatiti ovaj Statut koji je trebao biti donesen prije tri mjeseca i očekujemo hitnu implementaciju istog. Očekujemo nadalje, kao što to očekuje i kompletna hrvatska javnost, da ova Agencija počne munjevito djelovati ne nužno drakonskim kaznama, ali sigurno preventivno, a sve u cilju da hrvatski građani dobivaju za svoj novac hranu koju i plaćaju - zaključio je Križanić i poručio da će se pratiti efekti novog Zakona koji su, nažalost, do sada minimalni ili nikakvi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci