Križanić:Borba za profitom i zaradom uništava domaću poljoprivredu, trgovce i prehrambenu industriju

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.7.2017. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Donošenje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, čije je donošenje prije svega u interesu malih OPG-ova te malih i srednjih dobavljača, podržat će Hrvatska demokratska zajednica.

Razloge zbog čega će HDZ podržati Zakon nedavno je u Hrvatskom saboru pojasnio saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Josip Križanić podsjetivši da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo do utjecaja trendova s tržišta Europske unije na formiranje strukture trgovine hranom u RH-a.

Pojasnio je da beskrupulozna borba za profitom i zaradom dovodi do toga da veliki trgovački lanci posežu za raznim načinima nepoštene i nefer igre od kojih je jedna svakako nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom.

– Trgovački lanci stranih vlasnika uvoze ili unose u Hrvatsku, bez ikakve kontrole, robu upitne ili loše kvalitete, prepakiranu neposredno prije isteka roka uporabe. Prodajom takve hrane ruše cijene domaćim kvalitetnim proizvodima, a time uništavaju domaću poljoprivredu, domaću prehrambenu industriju i domaće trgovce, a izvlače iz RH enormnu dobit – kazao je Križanić.

Dodao je da s jedne strane roba iz EU-a prilikom prelaska granica ne podliježe nikakvoj kontroli dok je s druge strane domaća proizvodnja pod stalnom kontrolom inspekcijskih nadzora u klaonicama. Pojasnio je, iako smo takve propise morali preuzeti ulaskom u EU, da nam nitko ne brani pojačan nadzor i uzorkovanje, no bez diskriminacije prema pojedinom subjektu u poslovanju s hranom. Također, ukazao je na situaciju u kojoj trgovački lanci niskim cijenama prehrambenih proizvoda, koji dolaze izvana, privlače kupce čak i s cijenama ispod nabavne vrijednosti.

– Takva praksa je nedopustiva jer se time vrši pritisak na dobavljače, primarne proizvođače, ali i prehrambenu industriju – rekao je Križanić te pozvao da se iznađu mogućnosti pozitivne diskriminacije domaćih proizvoda na trgovačkim policama.

Naglasio je kako je jedan od primjera onaj iz nama susjednih država gdje je nepisano pravilo da je na policama minimalno 40 posto domaćih proizvoda.

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije u raspravi je predložio i da se kroz Zakon regulira zabrana prodaje proizvoda ispod nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost te troškovima prodaje. Ti troškovi primjerice kod trajnog mlijeka iznose 11 posto, a kod prodaje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća oko 26 posto.

Križanić predlaže i da se u Zakon uvrste odredbe maksimalnog roka plaćanja od 30 dana za svježe prehrambene proizvode poput svježeg mesa, mlijeka, sireva, konzumnih jaja, svježih pekarskih proizvoda, svježe ribe, morskih plodova te voća i povrća. Za sve ostale prehrambene proizvode ostaje rok do 60 dana.

Ukazujući na nužnost donošenja ovog Zakona Križanić je naglasio da sve zemlje članice EU-a skrivenim i javnim subvencijama štite vlastitu primarnu poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju.

– Stoga je zadatak nas narodnih zastupnika poduzeti sve mjere kako bi se napravila nekakva ravnoteža u ogromnoj razlici u pregovaračkoj snazi između malih dobavljača i prerađivača s jedne te velikih trgovačkih lanaca s druge strane – zaključio je Križanić.

Dodao je da je već 20 od 28 članica Unije uvelo razne regulativne mjere i mehanizme za rješavanje problema nepoštenih trgovačkih praksi i da je krajnje vrijeme da se to napravi i u Hrvatskoj. Donošenje ovog Zakona jedna je od tih konkretnih mjera.