Krenuo pilot projekt zamjene kotlovnice na zgradi u ulici Miroslava Krleže Foto: Martin Novosel

Krenuo pilot projekt zamjene kotlovnice na zgradi u ulici Miroslava Krleže

| 4.6.2019. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u zgradi na adresi Miroslava Krleže 1a potpisan ugovor čime je prigodno obilježen početak radova na pilot projektu izgradnje kotlovnice kojima upravlja Vartop Varaždin. Ugovore je potpisao direktor Vartopa Zdravko Rogina i predstavnik izvoditelja radova.

-  Tu smo već bili prije godinu dana kada smo dogovorili da se jedna kotlovnica zamijeni. Pilot projekt smo pokrenuli sa ciljem da građanima smanjimo račune. To je jedan problem koji nas muči već zadnjih 40 godina. Kotlovnice su sve stare i grad je odlučio takvu situaciju presječi i krenuti u svoj vlastiti projekt, a nadamo se da će država iduće godine priključiti - rekao je Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika.

Izabrani izvođač radova za projekt „Izvođenje radova izgradnje infrastrukture za grijanje objekta Miroslava Krleže 1a, Varaždin“ je poduzeće TEMING d.o.o. iz Kućan Marofa, a vrijednost radova iznosi 3.245.343,98 kn bez PDV-a, odnosno 4.056.679,98 kn sa PDV-om.

- Nova kotlovnica neće košatati stanare ništa, ali postoje preinake koje će se raditi na svakom stanu i tu će morati participirati. Prema našim projekcijama, računi bi trebali biti niži za nekih 15 do 20 posto, a unos energenata u zgradu trebao bi se smanjiti za pola. Tijekom radova, stanari neće biti zakinuti za toplu vodu, pa neće morati ništa mijenjati u svojim svakodnevnim navikama - rekao je Avar.

Radovi trebaju biti završeni u najdužem roku od 4 mjeseca računajući od dana uvođenja u posao, najkasnije do 1. listopada. Ovo je prva zgrada od 19 na kojima bi trebalo izvršiti izmjenu kotlovnica.

- Jako je važno da stanari budu složni kao što su bili složni u ovoj zgradi jer bez privole stanara je nemoguće bilo što napraviti. Važno je da uspije ovaj projekt uspije i ako uspije onda ćemo ići i na druge zgrade. Ove zgrade imaju užasne gubitke i visoke račune za grijanje, fond za energetsku učinkovitost nema pravilnik za mijenjanje kotlovnica, a ako uspije ovaj pilot projekt onda se nadam da će promijeniti pravilnik. Jednako tako smo spremni na nove projekte. Nedavno smo bili u Oslu, najzelenijem gradu Europe koja ima spalionicu iz koje se 40 posto grada grije i nitko ne dvoji o tome jer je struka rekla svoje - objasnio je Čehok.

- Na žalost naša zgrada nema predstavnika zgrade pa smo se dogovorili da svaki ulaz u zgradu ima svojeg predstavnika. Sve to radimo volonterski i sretni smo da su ljudi prepoznali da može biti bolje s ovakvim potezom. Srtetni smo da smo s tim krenuli na vrijeme. Namjera je da nam računi budu manji, u prosjeku mogu biti 600, 700, 600 kuna u prosjeku dok na zimu mogu biti i 1000 kuna pa se nadamo da bi nam nova kotlovnica trebala riješiti taj problem - rekao je jedan od predstavnika stanara, Vlado Šincek.

_DSC5607.JPG

_DSC5647.JPG

_DSC5668.JPG

_DSC5637.JPG

_DSC5629.JPG

_DSC5623.JPG

_DSC5611.JPG