Krenimo zajedno u borbu protiv nasilja nad ženama, podržite okupljanje na Habdelićevom trgu Foto: pexels/ilustracija

Krenimo zajedno u borbu protiv nasilja nad ženama, podržite okupljanje na Habdelićevom trgu

Varaždinske vijesti | 21.9.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Sadašnji sustav ne ulijeva povjerenje žrtvama da će biti dobro zaštićene

U petak, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim će se povodom u Varaždinu održati okupljanje, u petak 22. rujna u 17.00 sati, na Habdelićevom trgu u Varaždinu.

Spomendan na višestruko ubojstvo

Tragičan je to spomendan na višestruko ubojstvo koje se dogodilo 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu. Bivši suprug, suspendiratni policajac, ubio je tri žene - bivšu suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec. Teške povrede je preživjela jedino zapisničarka.

>> Nasilje nad ženama: "Predrasude još uvijek vladaju našim društvom"
>> 77-godišnjaku optužnica jer je prebio svoju 75-godišnju suprugu

- Prošlog su tjedna najavljene izmjene u zakonima koji bolje reguliraju i daju veću zaštitu žena od kaznenih djela i prekršaja. Hoće li one donijeti zaista i toliko potrebnu sigurnost ženama je stvar provedbe. No, promjene u dobrom smjeru daju nadu kako postoji motivacija sustava da se poboljša - počevši od zakonodavnog okvira, pa se nadamo da s će slijediti i napredak u drugim segmentima - poručuju organizatori okupljanja kojim će se obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Grupa građanki - aktivistica okupila se i organizirala ovo javno okupljanje pod nazivom "Krenimo zajedno!" kako bi uputila nedvosmislenu poruku - a to je da smo svi odgovorni za sigurnost žena.

- Država može propisivati puno situacija i detalja, no bez razumijevanja i prihvaćanja odgovornosti cijele zajednice, društva za siguran i dostojanstven život svih članova, sve te propisane mjere mogu imati samo djelomičan učinak. Sadašnji je sustav zaštite žena još uvijek neujednačen, segmentiran, nepovezan - ne ulijeva povjerenje žrtvama da će biti dobro zaštićene i one ostaju u riziku - napominje u ime organizatora Renata Sever, dipl. soc. radnica.

"Ne odustajte, tražite pomoć i podršku!"

- Nema dovoljno resursa za zaštitu žrtava - domova za smještaj, skloništa, osiguranja posla, drugog načina za uzdržavanje (dovoljno za dostojanstven život), mjesta u dječjim vrtićima za djecu koja su morala napustiti svoje domove zbog nasilja, odgovarajuće terapije ili tretmana za žene i djecu, stanova u kojima bi mogle započeti život i biti nezavisne od zlostavljača; ograničeno vrijeme u domovima za žrtve nasilja znači da žena u vrijeme oporavka od traumi mora naći zaposlenje, stan, čuvanje djece - početi od nule. Pravna pomoć žrtvama nije na raspolaganju onako kako bi trebala biti - ovisi u velikoj mjeri o mreži udruga; ali u stvari najviše nedostaje znanje i razumijevanje svih u društvu o tome što je rodno uvjetovano nasilje - istaknula je.

nasilje_nad_zenama.jpg

- Ovim okupljanjem progovaraju i oni koji su zaposleni u sustavu zaštite - sada kao zagovaratelji žrtava s porukom - ne odustajte, tražite pomoć i podršku - a mi ćemo svi biti uporni u tome da vam pružamo dostojanstven život i da se nasilje više ne događa! Krenimo zajedno!- poručila je Sever.

Ujedno je pozvala sve građane da se pridruže okupljanju koje će se održati u petak 22. rujna u 17.00 sati na Habdelićevom trg u Varaždinu.

Zaustavimo ruku nasilja

Uz podjelu cvijeća i promotivnih materijala ispred Županijske palače, s ciljem senzibiliziranja javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te promociji nulte stope tolerancije prema nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, s početkom u 11:00 sati, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" bit će održan seminar i okrugli stol pod nazivom "Zaustavimo ruku nasilja".

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak od 9:00 do 11:00 sati će organizirati i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima - Ured Varaždin

Nacionalni_dan_borbe_protiv_nasilja_nad_zenama_22092023_najava_program.jpg