Kreće projekt koji će pomoći nezaposlenim građevinarima Foto: Varaždinska županija

Kreće projekt koji će pomoći nezaposlenim građevinarima

I.D./Varaždinske vijesti | 12.1.2016. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

Na početku provedbe europskog projekta "Razvoj obrazovnih programa za građevinska zanimanja u području energetski učinkovite gradnje" u Županijskoj palači u Varaždinu održan je okrugli stol na temu "Identificiranje tržišnih potreba poslodavaca za vještinama i znanjima građevinskih radnika".

Kako je istaknuto, ciljevi samog projekta prije svega su razviti jedan standard kvalifikacija i dva obrazovna programa za energetski učinkovitu gradnju, a time i uspostaviti partnerstva županija, obrtnika, poslodavaca i ustanova za obrazovanje odraslih u Varaždinskoj i Karlovačkoj županiji.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić ovom je prilikom naglasio veliku važnost građevinskih zanimanja u kojima je trenutno zaposleno više od 3.000 ljudi u županiji. Također je istaknuo da Županija daje stipendije za građevinska zanimanja kako bi se interes učenika za ovim deficitarnim zanimanjima još više povećao.

Vrijednost ovog projekta vidimo posebno u tome što Varaždinska županija provodi dva izuzetno važno projekta, Aglomeraciju Varaždin i energetsku obnovu zgrada u kojoj će nam trebati mnogo kvalitetnih kadrova upravo iz tog područja - istaknuo je Kišić.

Krajnji je cilj projekta razviti dva nova programa usavršavanja u području energetski učinkovite gradnje za kojom se pokazuje sve veći interes na tržištu. Usavršavanje bi se provodilo za 12 nezaposlenih radnika iz Varaždinske i 12 nezaposlenih radnika iz Karlovačke županije, čime bi ovi nezaposleni radnici završene trogodišnje ili četverogodišnje srednje škole građevinskog zanimanja stekli potrebna znanja za rad na energetski učinkovitim obnovama i time povećali mogućnost zaposlenja, ali i zadovoljili velike interese tržišta za ovim načinom gradnje.

Riječ je o programu usavršavanja za fasadera na izvođenju radova u području energetski učinkovite (EnU) gradnje, te tehničara u području EnU gradnje. Edukacije počinju u drugoj polovici 2016. godine, a ovo će se usavršavanje upisati u radnu knjižicu.

Ukupna vrijednost projekta je 791.066,10 kuna, bespovratna potpora od toga iznosi 751.512,80 kuna, a projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Varaždinske i Karlovačke županije, ravnatelj Graditeljsko, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zoran Hajek, te ravnateljica Mješovito industrijsko obrtničke škole iz Karlovca Snježana Erdeljac kao partneri u spomenutom projektu, kao i zainteresirani predstavnici pojedinih građevinskih tvrtki iz Varaždinske županije.