Kreće obnova još šest bolničkih zgrada u Varaždinu i Klenovniku Foto: Krešimir Đurić

Kreće obnova još šest bolničkih zgrada u Varaždinu i Klenovniku

| 16.12.2019. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić danas je, u prisustvu župana Radimira Čačića, poptisao ugovor s Danijelom Jukićem, direktorom tvrtke Jukić-DAM koja je u objedinjenom postupku javne nabave izabrana za izvođača radova.

Ugovor vrijednosti 24.089.973 kuna potpisan je za energetsku obnovu zgrada Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i rentgena u Varaždinu, kao i za zgrade paviljona, ležaone i laboratorija Službe za plućne bolesti i TBC u Klenovniku. Ukupna vrijednost ovih projekata je 25.446.415 kuna, pri čemu se s 13.363.059 kuna financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020", a s 4.784.364 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj razini. Preostalih 7.298.992 kune osigurat će Varaždinska županija kreditnim zaduženjem.

Kako je istaknuto, cilj je unaprijediti energetsku učinkovitost bolničkih zgrada, čime će se ostvariti značajne uštede na potrošnji energije za grijanje i hlađenje. Osim fasada i prozora, obnova među ostalim podrazumijeva i korištenje obnovljivih izvora energije, učinkovite sustave grijanja i hlađenja, LED rasvjetu i poboljšanje pristupa osobama s invaliditetom.

- Ovo je 4. najveći projekt u OB Varaždin, nakon energetske obnove sedam objekata u Varaždinu, projekta objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice koji počinje u siječnju te palijativnog centra u Novom Marofu. Projekti u OBV, već završeni, oni koje se provode ili uskoro započinju, ukupne su vrijednosti 230 mil. kn, u Specijalnoj bolnici u Toplicama iznose 240 milijuna, te 40 mil. kn u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je sveukupno oko 511 milijuna kuna ulaganja u zdravstvo - naglasio je Čačić.

Ravnatelj bolnice istaknuo je zgradu Poliklinike, staru 121 godinu, u kojoj se nalazi i uprava.

- Zgrada je građena u klasičnom austro-ugarskom "štihu" pa nam je unutar projekta priznato dodatnih 300.000 kuna za postavljanje profilacija, kako bismo barem dijelom sačuvali identitet zgrade i da će ona opet biti na ponos bolnice - napomenuo je Kudelić.