Kreće obnova još pet zgrada Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, ulaganje vrijedno 46,1 mil. kuna Foto: Varaždinska županija

Kreće obnova još pet zgrada Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, ulaganje vrijedno 46,1 mil. kuna

Varaždinske vijesti | 14.1.2020. u 17:49h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice će do kraja ove godine dobiti potpuno novi izgled. I dok radovi na najvećem objektu Minervi traju od prošle godine, sada počinje energetska obnova još pet bolničkih zgrada, skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te zgrade Lovrina kupelj.

U zgrade u kojima se nalaze prostori za rehabilitaciju i terapiju, ambulante, bolesničke sobe i drugi sadržaji uloženo će biti 46,1 milijun kuna, i to u sklopu dvaju EU projekata energetske obnove. Pritom je vrijednost projekta energetske obnove skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj 37,3 milijuna kuna, a projekta Lovrine kupelji 8,8 milijuna kuna.

Ugovore o izvođenju radova su u prisustvu župana Radimira Čačića i njegovih suradnika danas potpisali ravnatelj Specijalne bolnice dr. Denis Kovačić i Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca, koja je za izvođača radova izabrana kao najpovoljnija u objedinjenom postupku javne nabave.

bolnica_vz_toplice_ugovor_energetska_konstantinov_lovrina_1.JPG

- Ukupna vrijednost samih ugovora je 44,2 milijuna kuna, a rok za dovršetak radova je devet mjeseci za skup zgrada Terme, Konstantinov dom i drugo, a sedam mjeseci za Lovrinu kupelj. Ovime će rekonstrukcijom biti obuhvaćeni svi naši smještajni i terapijski objekti u kojima je ukupno 450 soba. Riječ je redom o starim objektima koji doista vape za obnovom. Konstantinov dom i Konstantinova kupelj datiraju iz 1779. godine, Lovrina kupelj iz 1871., a bolničko krilo Terme je izgrađeno 1973. Osim na dijelu hidroterapije prije 15-ak godina, nikakvih drugih ulaganja nije bilo. Energetska obnova će značiti podizanje kvalitete smještaja, pacijenti će dobiti novi komfor jer će sobe biti klimatizirane, promijenjene će biti sve instalacije, kao i vanjska stolarija. Ovi projekti su temelj za daljnja ulaganja, prvenstveno podizanja interijera na višu razinu, što ćemo raditi etapno ovisno o raspoloživim sredstvima – rekao je ravnatelj bolnice dr. Denis Kovačić.

bolnica_vz_toplice_ugovor_energetska_konstantinov_lovrina_7.JPG

U Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice se provode EU projekti vrijedni gotovo 240 milijuna kuna, od čega se gotovo 130 milijuna odnosi na energetsku obnovu, na projekte koje je osmislila, pokrenula i realizirala aktualna županijska vlast, istaknuto je ovom prilikom.

- Energetskom obnovom obuhvaćeno je 51.000 četvornih metara bolničkog kompleksa, što je ogroman zahvat. Posebno nam je drago što je u postupku javne nabave za pet milijuna smanjena cijena radova na obnovi skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj. Ukupno ulaganje na skupu zgrada i Lovrinoj kupelji sada je vrijedno 46,1 milijun kuna, od čega je polovica bespovratnih EU sredstava, a polovicu će osigurati Bolnica putem kredita, za koji garantira Županija kao osnivač. Uštede na energentima nakon energetske obnove svih objekata, uključujući i Minervu, iznosit će 3 milijuna kuna te će se upravo time pokrivati anuiteti tijekom sljedećih 14 plus jednu godinu. Pacijenti zaslužuju ova ulaganja, baš kao i liječnici te svo osoblje Specijalne bolnice koji postižu fantastične rezultate čak i tijekom radova na objektu Minerva, što je vrlo zahtjevno – istaknuo je župan Čačić.

bolnica_vz_toplice_ugovor_energetska_konstantinov_lovrina_8.JPG

Uputio je čestitke svima koji su sudjelovali u projektima, s kojima se nastavlja.

– Ovaj mjesec otvaraju se ponude za izgradnju novog objekta, Spinalnog centra, a stvaramo i temelje za nove projekte i partnere. Vjerujemo da će ulaganja uslijediti u novom proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. Potvrdi li to Vlada, kandidirat ćemo projekte zdravstvenog turizma, što će donijeti mogućnost gradnje stotina novih, prvorazrednih ležajeva koji će se ponuditi na tržištu. Danas je Specijalna bolnica najveći rehabilitacijski centar u Hrvatskoj, a ulaganjima bismo došli do 1.500 ležajeva u Varaždinskim Toplicama, što i u EU razmjerima predstavlja vrhunski centar – rekao je Čačić.

Na skupu zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj predviđeni su opsežni građevinski, strojarski i elektrotehnički zahvati. Na skupu zgrada će biti obnovljena toplinska ovojnica, zamijenjena će biti vanjska stolarija, a ugrađena će biti integrirana sunčana elektrana snage 35,28 kWp, kao i dizalica toplice zrak-voda.

Na zgradi Lovrine kupelji također će biti sanirana fasada ETICS sustavom toplinske izolacije, dotrajala vanjska stolarija bit će zamijenjena drvenom stolarijom RAL ugradnje, zamijenjene će biti postojeće instalacije grijanja, ugrađena nova oprema u kotlovnicu, ugrađena inverterska dizalica topline, rekonstruiran će biti sustav unutarnje rasvjete. Projekti se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali zamjenik župana Robert Vugrin, savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Željko Bedeković, zamjenik ravnatelja bolnice Damir Mihalić i drugi uzvanici.

bolnica_vz_toplice_ugovor_energetska_konstantinov_lovrina_2.JPG