FOTO Kreće obnova dvorca Opeke, potpisan Ugovor o izvođenju radova vrijedan 36,8 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 16.6.2021. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Smještajni kapaciteti s 50 kreveta, vrijedna oprema za praktikume i laboratorije, novi kurikulumi, genetska baza sjemenja, laboratorij za analizu tla, vina, octa, meda i biljni ulja, centar za floristiku, vinski praktikum, vinski podrum i kušaonica vina, samo su dio sadržaja koji će biti dostupni nakon rekonstrukcije i opremanja dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

S tom je namjenom danas u Srednjoj Školi Arboretum Opeka Marčan i potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i opremanju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi vrijedan 36.8 milijuna kuna, a potpisali su ga Antonio Deranja, direktor tvrtke Texo Molior d.o.o čija je ponuda u postupku javne nabave izabrana kao ekonomski najpovoljnija i mr.sc. Rajka Tršinski, ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Vinica.

Ravnateljica je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora te je naglasila kako će Centar biti od velikog značaja za školu i sektor koji obrazuju.

- Među učenicima i njihovim roditeljima postoji neko mišljenje da za poljoprivredu ne treba ići u školu. Međutim to nije točno jer postoji vrhunska tehnologija koja će za 2,5 godine, nadam se, biti prisutna i u našoj školi, odnosno u Regionalnom centru kompetentnosti. Smatram da je ovaj Arboretum definitivno najstariji, najvrjedniji i najveći u Hrvatskoj i želimo mu vratiti sjaj i važnost. U svakom pogledu, kako prirodnom tako i kulturnom i povijesnom on ima zaista ogroman značaj – rekla je ravnateljica škola.

U okviru radova će se, među ostalim, rekonstruirati sjeverno krilo, istočno krilo s tornjem i južno krilo, potkrovlje s organizacijom smještajnih jedinica za učenike gostujuće predavače i pedagoško osoblje u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, ugraditi novo dizalo u južnom krilu radi osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a uređen će biti i pristup dvorcu te parkirališnim prostorima neposredno uz ulaz s javnom rasvjetom.

Župan Anđelko Stričak čestitao je svima na dosad određenom poslu i zaželio uspješan početak radova.

-Kad se prisjetimo unazad nekoliko godina, svih dolazaka i obilazaka Arboretum Opeke, od premijera, potpredsjednika Vlade, ministara, državnih tajnika, eurozastupnika, saborskih zastupnika, nema toga koga nismo animirali da posjeti ovu lokaciju i da poduzmemo sve kako bi se napokon krenulo s izvođenjem radova. Danas smo došli do te faze izvođenja radova i veseli me da bi kroz 2,5 godine trebali biti privedeni kraju. Pred nama je ozbiljan zahvat, uskoro počinju radovi na rekonstrukciji ovog dvorca izgrađenom u 17. stoljeću, koji, nažalost, propada još od 1968. godine. Siguran sam da će zahvaljujući svim ulaganjima koja su pred nama on ponovno postati reprezentativno zdanje te ćemo mu nastojati vratiti zasluženi stari sjaj. Osim smještajnog kapaciteta od 50 kreveta za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, predavače i pedagoško osoblje, nabavljena će biti vrijedna oprema za praktikume i laboratorije te izrađeni novi kurikulumi. Ovaj Centar je važan za cijelu regiju, ali i državu, obzirom da je među svega tri u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj. Smatram da izvođenjem odnosno provedbom ovog projekta svi dobivaju. Zaista ne vidim jedan jedini trenutak, dodirnu točku gdje bi itko išta gubio. Samo dobre stvari – zaključio je župan.

Potpisivanju je nazočio i saborski zastupnik i predsjednik općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar, načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Vinica Rajka Tršinski i ravnateljica OŠ Vinica prof. Mirjana Jambriško, dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije kao i dr.sc.Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, zadužena za područje Varaždinske županije i Međimurske županije.

Radovi se izvode u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi" pri SŠ "Arboretum Opeka" Marčan. Ukupna vrijednost tog projekta je 43.075.612,50, od čega je 29.999.999,98 kuna iz EU fondova.

Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi "Arboretum Opeka"u Marčanu jedan od svega tri takva centra u Hrvatskoj, u kojem će se učenici i odrasli polaznici educirati za postojeća, ali i niz novih programa u sektoru poljoprivrede na suvremeno opremljenim praktikumima. Za samu uspostavu Centra je u sklopu drugog projekta odobreno još 49.363.724,91 kuna bespovratnog EU novca.

Ukupna vrijednost dvaju projekta koje škola provodi iznosi 92.439.337,41 kuna.

Označeno u
Galerija slika