"Kraljica PET ambalaže" Barbara Bešenić i njezin sin dobili po tri i pol godine zatvora Foto: Ilustracija/Arhiva VVF

"Kraljica PET ambalaže" Barbara Bešenić i njezin sin dobili po tri i pol godine zatvora

VV | 2.12.2021. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

U jednom djelu osuđujuća presuda, u drugom oslobađajuća u trećem odbijajuća. Tako je na zagrebačkom Županijskom sudu, za sada nepravomoćno, okončana afera PET ambalaža u kojoj je USKOK optužnicu protiv Barbare Bešenić i njezinih suoptuženika podigao još 2013. godine, piše Večernji list.

Osam godina kasnije ona i njezin sin Krunoslav Bešenić nepravomoćno su zbog zloporabe položaja i ovlasti kojima su Fond za zaštitu okoliša oštetili za oko 105 milijuna kuna, osuđeni svaki na po tri i pol godine zatvora. Osim toga, oduzima im se nepripadajuća imovinska korist od 21,5 milijuna kuna, dok je Fondu dosuđen imovinsko pravni zahtjev od 105 milijuna kuna. Osim njih dvoje, na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine osuđen je i Miho Zrnić Marinović, a novčanom kaznom od 15.000 kuna kažnjena je i njegova tvrtka. USKOK je osim spomenutih troje još teretio i Vinka Mladinea, koji je nekada bio na čelu Fonda te Dragana Mijoča, koji su nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

Prema optužnici, Barbara Bešenić i ostali teretili su se da su od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru osmislili sustav u kojem se dvostruko naplaćivala PET ambalaža koja nije bila ni prikupljena ni predana koncesionaru. Na takav su način, tvrdio je USKOK, optuženici su oštetili Fond za zaštitu okoliša za najmanje 105 milijuna kuna. Vinko Mladineo, koji je svojevremeno bio na čelu Fonda, teretio se da je Barbari Bešenić neosnovano oprostio dug od 1,3 milijuna kuna, za koliko je oštećen Fond.

Inače, samo suđenje počinjalo je nekoliko puta iznova jer su se zbog raznih razloga tijekom njih mijenjala sudska vijeća, ovo posljednje u kojem je sada donesena nepravomoćna presuda počelo je 2019. Osim toga, tijekom proteklih osam godina pojedini optuženici su imali i zdravstvenih problema, a svemu baš na ruku nije išla ni prošla godina koju su obilježili potres i pandemija, zbog čega je sud radio u otežanim uvjetima.

- Odgođen postupak na zagrebačkom sudu jer je Barbara Bešenić na rehabilitaciji

- Tijekom postupka nije bilo sporno svojstvo optuženika te da je tvrtka BBS u svoje knjige unosila nevjerodostojne podatke. To proizlazi iz vještačenja, ali i iz iskaza pojedinih svjedoka, koji su ovdje iskazivali o noćnim utovarima PET ambalaže - kazala je sutkinja Bumči. 

Prema pisanju Večernjeg lista, sutkinja Bumči je, obrazlažući oslobađajući dio nepravomoćne presude rekla kako nije dokazano da su optuženici počinili to za što ih se teretilo. Navela je i da su neki poslovi obuhvaćeni optužnicom uistinu bili obavljeni, a osim toga Fond je nad poslovanjem tvrtke BBS Barbare Bešenić provodio nadzor, o čemu čak postoji i dokumentacija u spisu. Drugim riječima nije utvrđeno da je Mladineo pogodovao BBS-u tako da ta tvrtka ostvari neku financijsku korist, za što se teretio. Barbara Bešenić, osim što je vlasnica tvrtke BBS, poznata je i po tome što posjeduje raskošno zdanje u Zagorju, a svojevremeno su je mediji titulirali li i kao "kraljicu PET ambalaže".