Krajem rujna u Varaždinu veliki humanitarni koncert „Dar za eNeMaR“ za nabavku magnetske rezonance

| 21.9.2016. u 14:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Humanitarni koncert pod imenom „Dar za eNeMaR“ koji se organizira u svrhu nabave uređaja nuklearne magnetske rezonance za potrebe bolnica sjeverozapadne Hrvatske, najavljen je danas na konferenciji u varaždinskoj Općoj bolnici na kojoj su uz ravnateljicu bolnice, Sanju Zember bili i voditelji pojedinih odjela.

Cilj najavljenog koncerta, koji će se održati  29. rujna u „Areni“ s početkom i 19 sati odnosi se na prikupljanje inicijalnih sredstva za nabavku uređaja budući da će ukupan iznos za nabavku uređaja biti oko deset milijuna kuna.

Veliku potrebu za ovom radiološkom metodom potvrdila je voditeljica Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek koja je rekla da je magnetska rezonanca "zlatni" standard. Posebice je istaknula važnost magnetske rezonance kod dijagnostike i odluku o liječenju raka grla maternice što je nemoguće bez spomenutog uređaja.

-Zbog manjka tog uređaja pacijentice na pregled čekaju i do mjesec dana -rekla je Risek dodavši kako je magnetska rezonanca neophodna i kod drugih bolesti.

Vesna Šimegi-Đekić s Odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma i nuklearne medicine naglasila je da je magnetska rezonaca izuzetno važna kod pretraga i dijagnostike spomenutih bolesti, a dosada su pacijenti čekali na pretragu šest i više mjeseci.

Pomoćnica ravnateljice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor dr. med. Spomenka Kiđemet Piskač naznačila je da je moždani udar uzrok velikog broja smrtnih slučajeve i da je magnetska rezonanca ključna prilikom pretrage koja bi uputila na mogućnost moždanog udara.

-Multipla skleroza sve više pogađa mlade od 20 do 40 godina, a upravo je magnetska rezonanca ključna dijagnostička pretraga za prepoznavanje i liječenje bolesti - rekla je Kiđemet Piskač dodavši da se ne smije zaboraviti ni na bolesti kralježnice gdje je isto tako važna pretraga magnetskom rezonancom.

Voditelj odjela za urološke bolesti dr. Goran Benko je spomenuo rak prostate i važnost magnetske rezonance koja može dati dovoljno informacija o stadiju i proširenju bolesti.

-Takvom pretragom može se dobiti vrlo kvalitetna informacija i njezina je primjena, unutar urološkog dijela, moguća na velikom broju pacijenata - istaknuo je Benko.

Dr. Hussein Saghir, voditelj odjela radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, također je dao potporu ovom projektu. Kao veliki problem istaknuo je što ni u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi na sjeveru Hrvatske nema uređaja. Smatra nedopustivim da oko pola milijuna stanovnika nema pristup u dijelu zemlje gdje žive magnetsku rezonancu u nekoj od javnih zdravstvenih ustanova i da se to treba izmijeniti.

O važnosti nabavke ovog uređaja iz osobnog iskustva na konferenciji je posvjedočila pacijentica iz varaždinske bolnice Sanja Novak koja je rekla kako je njeno zdravstveno stanje zahtjevalo brzu operaciju, i prije toga pretragu magnetskom rezonancom, ali je zbog manjka uređaja pretraga bila naručena tek za godinu dana. Sanja je u konačnici rješenje našla u jednoj privatnoj ustanovi što je za nju bilo veliko financijsko opterećenje jer živi od invalidske mirovine. Sada Sanja čeka na još jednu operaciju i novi pregled koji je ovoga puta, zbog intervencije doktora, smanjen s godine dana na nekoliko mjeseci.

Sanja Zember ravnateljica varaždinske Opće bolnice je ujedno potvrdila da je pokroviteljstvo nad humanitarnom akcijom, odnosno koncertom, prihvatila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dok je organizator koncerta Društvo Crvenog križa Varaždinske županije u suorganizaciji s Koncertnim uredom Varaždin.

Također, najavljeno je da je ovo samo prvi koncert za nabavku uređaja, a slijedi i predstava Teatar Kerekesha te nakon toga projekt Miroslava Škore u veljači iduće godine pod nazivom "Mene zovu tambure".

Naime, OB Varaždin razvija suvremenu neurokirurgiju te je detaljnija dijagnostika bolesti živčanog sustava danas nezamisliva bez nuklearne magnetske rezonancije (NMR). Većina europskih stručnih društava NMR smatra standardnom dijagnostičkom metodom u prijeoperativnoj obradi tumora organa zdjelice, na primjer tumora jajnika i maternice u žena, tumora prostate i tumora rektuma kod oba spola. Zloćudni tumori organa zdjelice spadaju u češće zloćudne bolesti u našoj populaciji, a ovakvi bolesnici se operiraju u našoj ustanovi.

Svi oni koji žele mogu uplatiti sponzorstvo odnosno donaciju na poseban račun pri Društvu Crvenog križa Varaždinske županije: IBAN HR6023600001300105131. Ovisno o iznosu uplate dobiva se status zlatnog, srebrnog odnosno brončanog sponzora

Galerija slika