Kovač: "Jesmo li pred gašenjem lokalnih DVD-a? Oni su prvi val pomoći, to nije OK!“ Foto: Ilustracija/Facebook DVD Lepoglava

Kovač: "Jesmo li pred gašenjem lokalnih DVD-a? Oni su prvi val pomoći, to nije OK!“

IHR/Varaždinske vijesti | 1.3.2020. u 10:08h | Objavljeno u Aktualno

- Na snazi je od 1. siječnja novi Zakon o vatrogastvu koji je s jedne strane osigurao reda u sustav vatrogastva i osigurava prava i beneficije koje su zaslužili profesionalni vatrogasci, ali je izostala ona dobra usmjerenost prema dobrovoljnim vatrogasnim društvima - upozorio je Hrvoje Kovač, zamjenik lepoglavskog gradonačelnika i županijski vijećnik SDP-a na svojem Facebook profilu, o čemu je, podsjetio je, govorio i na sjednici Skupštine Varaždinske županije prilikom usvajanja Prijedloga godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2020. godinu. 

- Postoji određena opravdana bojazan u lokalnim sredinama da će se pojedina društva ukidati, odnosno pretvarati u folklor. To je užasno važno s obzirom na dugogodišnju tradiciju koju imaju ta društva, ali i činjenicu da su oni prvi na terenima u trenutku ugroze. Ne bih volio da se s godinama smanjuje broj vatrogasnih društava koja bi nam trebala biti prvi dio pomoći, ukazuje Kovač.

Dodao je kako je na javnom savjetovanju prilikom donošenja zakona puno komentara.

- Novim zakonom su se zagovarali profesionalni vatrogasci, ali ne bih volio da nam izostane briga za dobrovoljna vatrogasna društva. Ponavljam, do kraja godine je puno, u planu računamo na njih i ispast će da smo ih stavili u plan, a njih više nema. A kad se dogodi neka nesreća imat ćemo zapravo formalno-pravni problem: neće vas pitati jeste li trčali na zgarište nego će nam izvaditi papir i mast kroz protokol postupanja i pitati zašto u planu imate to, a na terenu tog DVD-a nema? Ne smije nam se ne dogoditi da nam idu rasformiravati neka dobrovoljna vatrogasna društva jer su po mišljenju nekog inspektora u Zagrebu besperspektivna. Nije mi OK da računamo na vatrogasce u vremenima ugroze, a da nam se neka društva kroz godinu počnu gasiti. Vatrogasci su onaj prvi val pomoći u bilo kojoj situaciji koja ugrožava ljude i njihovu imovinu – upozorio je Kovač.

Označeno u