FOTO "Nestali" oblutak vraćen na staro mjesto. Bio na sanaciji, nitko nije znao Foto: Krešimir Đurić

FOTO "Nestali" oblutak vraćen na staro mjesto. Bio na sanaciji, nitko nije znao

Varaždinske vijesti | 23.9.2022. u 15:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Funkcionalna skulptura "dravski obluci" danas je vraćena na svoje staro mjesto - na Trg kralja Tomislava kod varaždinske Gradske vijećnice na Korzu.

Podsjetimo, skulptura je u kolovozu je ostala bez jednog dijela, odnosno bez jednog "oblutka". Grad Varaždin je sukladno tome pokrenuo postupak utvrđivanja svih okolnosti i činjenica o nestanku tog dijela te je podnio prijavu Policijskoj upravi varaždinskoj.

>>IPAK NIJE UKRADEN 'Nestali' oblutak vraća se na Korzo; nitko nije znao da je bio na sanaciji

Oblutak bio na "popravku"

Nakon skoro mjesec dana od događaja, do dužnosnika Grada Varaždina stigla je informacija da se "oblutak" nalazi u tvrtki Vodogradnja koja ga je preuzela da izvrši popravak oštećenog dijela, a bez prethodne najave ili obavijesti nadležnom gradskom Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša.

oblutak2.JPG

Tvrtka Vodogradnja, prema ugovoru s Gradom Varaždinom, obavlja redovito i izvanredno održavanje ulica i hodnih površina u gradskoj povijesnoj jezgri. Popravak urbanog mobilijara kao što je skulptura "dravski obluci" po ugovoru spada pod radove izvan ugovorenog troškovnika, za što je tvrtka Vodogradnja  - ako uviđajem na terenu utvrdi da je potrebna sanacija, dužna tražiti suglasnost Grada Varaždina za provedbu sanacije, a u konačnici i za naplatu tih radova.

Grad Varaždin ovakav postupak nenajavljenog privremenog izuzimanja dijela gradske imovine smatra povredom odredbi ugovora, ali i neprimjerenim odnosom od strane izvođača te sukladno ugovoru izvedeni radovi na obnovi "oblutka" neće biti plaćeni. Prema dogovoru s poduzećem Vodogradnja nestali oblutak danas je vraćen.