Koronavirusa u Varaždinskoj županiji (još) nema, ali postrožene neke mjere Foto: Ivana Dreven

Koronavirusa u Varaždinskoj županiji (još) nema, ali postrožene neke mjere

| 24.6.2020. u 14:06h | Objavljeno u Aktualno

- Na svu sreću, još uvijek mogu konstatirati da Varaždinska županija posljednjih 50 dana, dakle od 4. svibnja, ne bilježi niti jedan novi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, ali ne možemo ignorirati činjenicu da se u susjednim županijama pojavljuju novi slučajevi te da na razini Hrvatske posljednjih nekoliko dana imamo i dvoznamenkaste brojeve novih slučajeva - istaknuo je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

- Za razliku od prije nekoliko tjedana, imamo i sasvim novu situaciju, granice su otvorene, nema propusnica, bilježi se veliki val migracija izvana, a i sama Varaždinska županija trenutno ima preko stotinjak turista iz drugih zemalja zabilježenih u sustavu e-Visitor. usto, možemo nažalost konstatirati da je došlo i do popuštanja što se tiče pridržavanja preporuka HZJZ-a pa bismo htjeli upozoriti na važnost pridržavanja tih mjera, jer nam upravo one pomažu u tome da zadovoljavajuću situaciju kakvu immao sada možemo i zadržati - dodao je.

U Varaždinskoj županiji pod mjerom samoizolacije trenutno su tri osobe, koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, s time da dvjema osobama već ističe 14-mjera.

- Naravno, i Policijska uprava varaždinska kontrolira provođenje te mjere i trenutno nemamo konstatirano ni jedno kršenje mjere samoizolacije. Županijski Stožer civilne zaštite stalno prati što se događa u susjednim županijama i Hrvatskoj i u skladu s time donosimo određene preporuke i odluke. Tako su i u Općoj bolnici Varaždin i u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice ukinute posjete bolesnicima, a na današnjoj sjednici je županijski stožer donio i odluku kojom se domovima za starije i nemoćne osobe i drugim pružateljima socijalne usluge smještaja i organiziranog stanovanja na području Varaždinske županije daje preporuka da korisnici ne napuštaju ustanove bez prijeke potrebe, kako se ne bi nepotrebno izlagali drugim kontaktima, kao što su dosad primjerice odlazili za vikend doma - napomenuo je Vugrin, dodavši da su posjete u domovima dozvoljene, ali uz prethodnu najavu, 10 minuta na otvorenom, uz obaveznu zaštitu i bez socijalnog kontakta.

stozer_2406_1.jpg

- Imamo zadovoljavajuću situaciju i vjerujem da će ove preventivne mjere doprinijeti tome da je zadržimo. Testiranja se provode kontinuirano, preventivna, ovdje u varaždinskoj bolnici, dnevno oko 20-30. Ukoliko dođe do bilo kakvih simptoma, poput povišene temperature i bilo kakvih respiratornih simptoma, uputa je da se ne ide fizički u ambulantu, već da se telefonski kontaktira obiteljski liječnik, a svi oni koji su ovdje turistički, mogu putem centra 112 dobiti brojeve dežurnih epidemiologa koji će ih onda uputiti u bolnicu na testiranje - naglasio je Vugrin.

Komentirao je dolazak premijera Plenkovića u Varaždinsku županiju nakon njegovog kontakta sa zaraženim tenisačima u Zadru.

- Mi uvijek naglasak stavljamo na struku. Kod svake potvrđene zaražene osobe epidemiolog u izravnom razgovoru sa zaraženom osobom utvrđuje njegove kontakte i u skladu s tim se definira koje osobe moraju ići u samoizolaciju. Nemamo informacije u kojoj je mjeri premijer bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Ono što znamo je da je bliski kontakt 15 minuta na manjoj razdaljini, no ne treba pretjerivati, jer da smo svakog tko je bio u nekakvom okruženju stavljali u samoizolaciju, onda bi ta brojka bila nekoliko tisuća - rekao je Vugrin.

Dodao je i da osobe koje su dosad bile u samoizolaciji u Varaždinskoj županiji nemaju veze sa Zadrom.

Strože mjere dodatno je pojasnio ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić.

- Iako u Varaždinskoj županiji nemamo novozaražnih koronavirusom, s obzirom na epidemiološku situaciju u susjednim ustanovama i županijama, i mi moramo uvesti dodatne mjere te pooštriti uvjete ulaska u bolnicu. Danas se tako ukidaju posjete u Općoj bolnici Varaždin, osim u slučaju prijeke potrebe, izrazito teških bolesnika, umirućih bolesnika, gdje je moguća posjeta isključivo jedne osobe u trajanju od pet minuta te uz prethodni dogovor s liječnikom. Što se tiče opsega posla koji se obavlja u Općoj bolnici Varaždin, neće doći do smanjenja, mi ćemo i dalje raditi istim tempom, ali uz dodatne postrožene uvjete, te i dalje apeliramo na pridržavanje socijalne distance, higijenu ruku i svega ostaloga - rekao je Kudelić.

- Apeliram i na sve pacijente koji dolaze u bolnicu da obavezno nose masku, koja može biti bilo kirurška, bilo platnena, ali bez maske se pacijenti u bolnicu neće puštati. Pacijenti koji iznimno, zbog nekog hitnog stanja, dođu bez maske, dobit će ju ovdje u bolnici - napomenuo je, dodavši da je trijažni šator 1 izmiješten, zbog radova na izgradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Trijažni šator 1 tako se više ne nalazi kod glavnog ulaza u bolnicu, već između zgrada laboratorija, kuhinje i neurologije, dok šator 2 i dalje ostaje kod kirurgije.

- Molimo sve pacijente da se ponašaju odgovorno, da dolaze u dogovoreno vrijeme pretrage ili pregleda, da ne stvaraju nepotrebne gužve bilo pred trijažnim šatorom, bilo u samoj čekaonici. Za sada, još uvijek ćemo dozvoliti prisustvo pratnje pri porodu, a ako se epidemiološka situacija bude mijenjala, onda ćemo donijeti nove mjere - napomenuo je Kudelić.

stozer_2406_2.jpg

Označeno u