KORONAVIRUS Uvodi se četvrta doza za starije, ukida se karantena Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KORONAVIRUS Uvodi se četvrta doza za starije, ukida se karantena

VV | 13.4.2022. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uvodi drugo docjepljivanje, odnosno četvrtu dozu za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (domovi za starije i nemoćne osobe).

- Četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze, a u tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti Covid-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom - objavio je HZJZ.

Također, ukida se karantena za sve građane koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom, a osobe koje su trenutno u samoizolaciji zbog kontakta s pozitivnim osobama mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu. Ipak, te bi osobe trebale nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta te bi se trebale samotestirati pet dan od kontakta. Također, moraju izbjegavati veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti Covid-19.

- Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana - objavio je HZJZ.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovoru s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti Covid-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

 - Prosječno smo se s 221 novooboljelih na milijun stanovnika spustili na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih s ili od Covid-19 unatrag više dana niži od 10 dnevno. Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.