Koronavirus: zbog Italije u Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti, Glavak pozdravlja odluku Komisije o pomoći Foto: Ilustracija/Pixabay/

Koronavirus: zbog Italije u Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti, Glavak pozdravlja odluku Komisije o pomoći

VV | 24.2.2020. u 18:14h | Objavljeno u Aktualno

Nakon pojave koronavirusa u susjednoj Italiji u Hrvatskoj je podignut stupanj pripravnosti i uvedene su nove mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, izvijestili su danas članovi kriznog stožera Ministarstva zdravstva na konferenciji za novinare, piše Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, osim u Italiji bolest je potvrđena i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Švedskoj Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj i Rusiji. U Europi je trenutno oboljelo 178 osoba, a zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Situacija oko koronavirusa prati se i u Europskoj uniji. Povjerenica zadužena za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič objavili su danas odluku Europske komisije o pomoći u visini od 232 milijuna eura za sprječavanje koronavirusa. Povjerenica Kyriakides prošlog je tjedna na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao i na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu, izvijestila o situaciji u vezi s koronavirusom. Odluku Europske komisije o pružanju hitne financijske pomoći za sprječavanje širenja koronavirusa pozdravila je i zastupnica Sunčana Glavak, članica odbora ENVI.

- Situacija s koronavirusom shvaća se vrlo ozbiljno, poduzimaju se koordinirani koraci i mjere te se svakodnevno prati novonastala situacija. Hrvatska je osnovala krizni stožer koji se redovito sastaje i prati novosti vezane uz COVID-19 te je u stalnom kontaktu sa susjednim državama - istaknula je.

Od ukupnog iznosa, 114 milijuna eura namijenjeno je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a 15 milijuna eura za partnerske zemlje. Za istraživanje i financiranje cjepiva izdvojit će se 10 milijuna, a 90 milijuna eura bit će dodijeljeno javno privatnom partnerstvu s farmaceutskom industrijom. Također, 3 milijuna eura dodijeljeno je EU mehanizmu civilne zaštite za povratak i prijevoz građana Europske unije iz Wuhana.