Ludbreg, Ivanec te Gornji Kneginec i Varaždin imali su najveći broj zaražanih

vv / stožer CZ Lepoglave | 10.1.2021. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

Prema objedinjenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, od početka izbijanja pandemije koronavirusa u veljači prošle godine do zadnjeg dana prosinca 2020., najveći broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika imali su grdovi Ludbreg i Ivanec, a zatim Varaždin i općina Gornji Kneginec.. Najmenje zaraženih imao je Veliki Bukovec (3,7%) i Visoko (3,8%).

statistika-2020.jpg

u Lepoglavi je evidentirano ukupno 500 pozitivnih građana, odnosno 6% ukupne populacije grada. Na to se osvrnuo načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

- Zahvaljujući odgovornosti Lepoglavčana koji su se pridržavali mjera i uputa kako se nositi s koronavirusom, možemo biti zadovoljni ovim brojkama koje su, vidljivo je to iz podataka Zavoda za javno zdravstvo u drugim susjednim sredinama znatno lošiji. Zajedničkom koordinacijom na terenu, pravovremenim i točnim informiranjem građana te međusobnom podrškom stvorili smo dobre uvjete za nastavak borbe s ovim virusom – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave.

Dodaje Kovač kako je lokalni Stožer od početka izbijanja pandemije u Hrvatskoj lokalni Stožer aktivno radio na informiranju građana te time spriječio fake-news nepotpune informacije. Kreirana je službena Viber zajednica putem koje se građanima svakodnevno dostavljaju informacije o trenutnim mjerama, aktivnostima i stanju borbe s koronom.

Uz to, Grad je osigurao besplatnu distribuciju maskica u prvom valu kao i redovne obilaske  operativnih snaga Stožera civilne zaštite na širem gradskom području koje su dodatno informirale građane, ali i ukazivale na nepravilnosti u provođenju službenih mjera. Osigurana je dostava hrane, lijekova i namirnica građanima u potrebi, a u najkritičnijem periodu od 23. ožujka do 10. svibnja lepoglavski je Stožer civilne zaštite primio 2673 telefonska poziva i 1360 e-mailova, a izdao je 2016 propusnica. To je približno oko 50% u omjeru zahtjeva za propusnicama i broja izdanih. Ova, na mahove birokratska mjera ipak je s epidemiološke strane utjecala na to da u Lepoglavi nije bilo žarišta virusa, ali je s druge strane pokazala sve izazove s kojima su se građani morali nositi u trenutcima lokalne izolacije.

– Jedno veliko „Hvala“ ide svim našim građanima koji su u trenutku najvišeg stanja pripravnosti i rizika od zaraze pokazali svoju odgovornost, zrelost i spremnost na odricanje kako bismo svi zajedno kao lokalna zajednica lakše prebrodili ovu krizu. Znam da je bilo teško, znam da je bilo nezadovoljstva i nervoze, znam da su se naši sugrađani osjećali isključeno i da ih je mjera samoizolacije na mahove pretvarala u građane drugog reda, ali upravo zbog pridržavanja svih mjera i uputa struke, izgurali smo ovo zajedno i sad, na par metara do cilja, možemo pogledati iza sebe i vidjeti koliko smo toga prošli – zaključuje načelnik Kovač i dodaje kako je pred nama zadnjih par metara do cilja kad najviše moramo pokazati tu odgovornost i biti oprezni te samodisciplinirani ne dozvolivši tako novi val širenja virusa.