Korak prema dugo očekivanom početku uklanjanja bala iz Brezja - savjetovanje o dokumentaciji

vv | 2.3.2021. u 19:28h | Objavljeno u Aktualno

Dok se još čeka jamstvo Ministarstva financija za početak već odobrenog emitiranja municipalnih obveznica, još jedan korak prema dugo očekivanom početku uklanjanja baliranog otpada u Brezju, možda i jedan od nekoliko posljednjih, ukoliko ne bude nekih problema. U sklopu pripreme postupka javne nabave za obradu, odnosno zbrinjavanje/oporabu baliranog miješanog komunalnog otpada, Grad Varaždin stavio je na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima nacrt dokumentacije o nabavi, projektnu dokumentaciju i tehničke specifikacije-troškovnik.

Javni je naručitelj, naime,  prije pokretanja otvorenog ili ograničenog postupka javne nabave za nabavu radova ili postupka javne nabave velike vrijednosti radova i usluga, obavezan staviti na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima opis predmeta nabave, tehničke specifikacije, kriterije za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta, kriterije za odabir ponude i posebne uvjete za izvršenje ugovora. Obveza je da savjetovanje traje najmanje pet dana, no u ovom slučaju  zainteresirani gospodarske subjekte mogu primjedbe i prijedloge dati do 16. ožujka, nakon čega Grad Varaždin treba razmotriti sve primjedbe i prijedloge zainteresiranih gospodarskih subjekata, izraditi izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim primjedbama prijedlozima te ih i javno objaviti.  

- Sukladno našim obećanjima da ćemo riješiti bale, uspjeli smo pripremili vrlo opsežnu dokumentaciju za njihovu obradu i tekst natječaja. Ići ćemo s njom ne samo u odabir ponuditelja za obradu bala, nego i na nacionalne i EU fondove, gdje ćemo tražiti sufinanciranje od 100 posto jer je naša dokumentacija potpuna i razložna i imamo to pravo tražiti. To znači da građani Varaždina ni izravno ni neizravno iz proračuna ne bi trebali financirati ni tonu bala. Međutim, svi rizici oko bala, odnosno natječaja još uvijek nisu nestali, iako samo izglasovali integralnu nagodbu, veli varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, dodajući da će sve detaljno objasniti na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Jedan od rizika je poništenje natječaja u pripremi, kao što se to dogodilo 2015.  godine, kada je međunarodni natječaj Ministarstva zaštite okoliša poništila Državna komisija za kontrolu javne nabave, temeljem žalbe Zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom CE- ZA- R koja je ukazivala da su bale pod koncesijom. Uz koncesiju je vezan i drugi rizik. Naime, još uvijek postoji opasnost sudskog spora po tužbi protiv Grada Varaždina iz 2016. godine, unatoč raščišćavanja pravne situacije oko bala putem integralne nagodbe. Riječ je o riziku od tužbe za ispunjavanje koncesije koju je dobila Zajednice ponuditelja na čelu sa CE-ZA-R-om jer je donijeta odluka o dodjeli koncesije u vrijeme prethodnoga gradonačelnika Gorana Habuša, ali koncesijski ugovor nikada nije sklopljen.