Korak do stečaja tvrtka u čijem je stopostotnom vlasništvu Zagorje-Tehnobeton

| 16.4.2018. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon neuspjelog otvaranja postupka predstečajne nagodbe nad Zagorjem d.d., koja je predložena 2016., ovo varaždinsko poduzeće, koje je stopostotni vlasnik Zagorje-Tehnobetona, završilo je prošlu godinu s dobiti, da bi ovih dana bio podnesen prijedlog za - otvaranje stečajnog postupka!? Kako je i zašto došlo do ovog iznenadnog obrata, koji je izazvao dvojbe i nagađanja oko toga što bi mogao biti razlog, odnosno posljedica stečaja Zagorja d.d., ako do njega uistinu dođe?

Uprava tvrtke Zagorje d.d., odnosno direktorica Jasminka Benjak koja je 6. siječnja ove godine zamijenila dugogodišnjeg predsjednika uprave Zagorja Miroslava Bunića, varaždinskom je Trgovačkom sudu 3. travnja podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom koja nema zaposlenika i ima razmjerno malo imovine, izuzev dionica Zagorje -Tehnobetona, čija je vrijednost upitna s obzirom na opterećenost imovine tog poduzeća koje je u predstečajnoj nagodbi. Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Zagorjem d.d., koje je lani imalo dobit od 5,8 milijuna kuna, podnijet je jer je, kako se navodi, nastupio stečajni razlog – nesposobnost za plaćanje.

Drugim riječima, tvrtka ne može trajnije ispunjavati svoje dospjele novčane obveze, koje iznose oko pola milijuna kuna. Usto, podaci portala Poslovna.hr pokazuju da je račun tvrtke blokiran od 22. siječnja.

Kao dokaz da kod tvrtke postoji nesposobnost za plaćanje, direktorica je sudu priložila financijsko vještačenje Zagorja d.d. koje je izradilo konzalting društvo Nadzor u vezi opravdanosti predlaganja postupka predstečajnog postupka i nagodbe, odnosno otvaranja stečajnog postupka od ožujka ove godine, zatim financijsko-knjigovodstveno vještačenje, koje je izradila stalna sudska vještakinja, potvrdu o blokadi računa te popis imovine i obveza.

I dok se čeka na rješenje suda o otvaranju stečajnog postupka, odnosno što će poduzeti njegovi vlasnici u vezi nastale situacije, valja podsjetiti da se nekad uspješna tvrtka Zagorje d.d. već našla u sličnoj situaciji. Naime, sredinom 2016., kada je predsjednik uprave bio Miroslav Bunić, predloženo je otvaranje predstečajnog postupka nad njome. Sud je to i učinio u srpnju 2016., no potom je utvrdio da tvrtka u popisu imovine i obveza nije navela da se protiv nje vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom u kojem je USKOK zatražio oduzimanje imovinske koristi od 741.925 kune, a što je bila dužna učiniti temeljem odredbi Stečajnog zakona. Na to su sudu ukazali vjerovnici Anica Prišlić, Ivan Bahunek, Biserka Sokol i Vladimir Vnučec, bivših zaposlenika i dioničara koji su svoje dionice prenijeli na odvjetnika.

Upravo zbog tog propusta, sud je u studenom 2016. odbacio prijedlog tvrtke za provođenje predstečajnog postupka, a koje je povodom žalbe tvrtke potvrđeno rješenjem Visokog trgovačkog suda i time postalo pravomoćno...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u