Konzumirate marihuanu i mislite da imate sve pod kontrolom? To je zabluda Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Konzumirate marihuanu i mislite da imate sve pod kontrolom? To je zabluda

| 10.7.2022. u 13:59h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, procjenjuje se da je otprilike 83,4 milijuna ili 29% odraslih osoba u Europskoj uniji ikad konzumiralo nezakonitu drogu, od kojih je i dalje najčešći kanabis. Europljani svake godine troše najmanje 30 milijardi eura na droge – od čega 39% na kanabis, 31% na kokain, 25% na heroin te 5% na amfetamine i MDMA.

Istaknuli su to iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

- Globalni trend reflektira se i na Hrvatsku. Prema rezultatima istraživanja iz 2019. godine, drogu je barem jednom u životu konzumiralo 24,5% ispitanika. Broj odraslih koji su konzumirali neku drogu se između 2011. i 2019. godine udvostručio (s 5.3% na 11.2%). Najčešće korištena droga bila je kanabis koju je barem jednom u životu konzumiralo 22,9% ispitanika – priopćili su iz HZJZ-a.

Prema podacima iz Registra HZJZ-a, broj osoba s problemom ovisnosti o drogama u 2021. u padu je u odnosu na 2020. godinu, na što je svakako utjecala i pandemijska godina. Tijekom 2021. u zdravstvenim ustanovama registrirano je 5.378 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je 518 prvi put bilo na liječenju. Zbog zlouporabe opijata u 2021. na liječenju je bilo 4.467 osoba, od kojih 126 prvi put. Nastavlja se trend smanjenja broja novoliječenih zbog uzimanja opijata.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2021. godini na području RH zabilježeno je 2.324 kaznenih djela povezanih s drogama što je 11,8% manje u odnosu na 2020. U 2021. ukupno je zabilježeno 8.951 zapljena svih vrsta droga, što predstavlja povećanje od 7,5% u odnosu na 2020. godinu kada je zabilježena 8.323 zapljena, naveli su iz HZJZ-a.

Opijatski ovisnici stariji od 30 godina

O situaciji u Varaždinskoj županiji upitali smo dr. Irenu Stipešević Rakamarić, voditeljicu Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- U 2020. godini u našem odjelu liječeno je 189 osoba zbog ovisnosti, od čega 155 muškaraca i 34 žena. Od toga je bilo 169 opijatskih ovisnika, a 20 ih je došlo zbog konzumacije kanabinoida. Kao negativan pokazatelj unatrag dvije godine trend je smanjivanja novoupućenih od strane represivnog aparata (suda, općinskog državnog odvjetništva i policije) budući da mladi konzumenti kanabinoida dolaze isključivo tim putem. Te godine ni jedna osoba nije upućena u Centar na odvikavanje na taj način, što je neuobičajeno i može biti posljedica nedostatka postupanja prema toj skupini – napomenula je dr. Stipešević Rakamarić.

Prema podacima iz PU varaždinske, 2020. je bilo 185 kaznenih djela povezanih s drogama, 2021. 89, a u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 20. - Ako uspoređujemo 2020. i 2021. godinu, vidljivo je da je u 2021. godini zabilježen pad kaznenih djela od 52%. Ako promatramo kaznenu problematiku droga, treba spomenuti da se kaznene prijave podnose zbog počinjenja tri kaznena djela i to: neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, omogućavanja trošenje droga te neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu. Kako bi se stekla realnija slika o kretanju zlouporabe droga na nekom području, svakako treba i uzeti u obzir prekršaje počinjene vezano uz zlouporabu droga pa tako u 2020. bilježimo 166 prekršaja, u 2021. 167, a u prvih pet mjeseci 2022. 83 prekršaja - odgovorili su nam iz policije. Napomenuli su pritom da je na području PU varaždinske prisutno više različitih vrsta droge, a najčešće su marihuana i amfetamin.

- Do kraja 2021. godine liječeno je ukupno 200 osoba zbog ovisnosti, od čega 169 muškaraca i 30 žena. Od toga je bilo 170 opijatskih ovisnika, a 30 ih je došlo zbog konzumacije kanabinoida. Od 200 liječenih ovisnika 19 je novoprijavljenih, od čega je 10 upućeno do strane suda/ policije/ODO-a i 4 od strane CZSS. Liječeni opijatski ovisnici mahom su stariji od 30 godina, dok su neopijatski puno mlađi. Većina liječenih ovisnika je srednje stručne spreme, oko pola su u nekom radnom odnosu, a ima ih iz svih socioekonomskih staleža – pojasnila je.

Od konzumenata droga najzastupljeniji su ovisnici opijatskog tipa - oko 85% liječenih, a ostalih 15% konzumira druge droge, mahom kanabinoide. Ostale droge konzumiraju se kao sporedna sredstva ovisnosti i kod opijatskih, heroinskih ovisnika, a dio su politoksikomani.

Na liječenje zbog dugova, bolesti...

- Ovisnici o opijatima dolaze na liječenje pritisnuti dugovima, sudskim problemima, krvlju prenosivim bolestima kao što je hepatitis C i drugim komplikacijama, ili pod pritiskom članova obitelji ili sudskim nalogom. Broj tih ovisnika je generalno u opadanju. Skupinu koja konzumira ostale droge, osobito kanabinoide, vrlo je teško motivirati za liječenje, osim ako nemaju drugih pritisaka, jer unutarnja motivacija je oslabljena djelovanjem kanabisa. Deponiranje djelatne psihoaktivne tvari THC-a u masnom tkivu i potom postepeno oslobađanje tijekom više dana, stvara im privid da nisu ovisni, da uzimaju po vikend obrascu i da kontroliraju svoju ovisnost, što je zabluda. Tu je važna uloga represivnog aparata i obitelji u ranom otkrivanju i vanjskoj motivaciji za liječenje. O vrlo raširenoj, a pod-dijagnosticiranoj ovisnosti o kanabinoidima percepcija javnosti je neopravdano iskrivljena, u smislu potcjenjivanja problema, jer kod mladih osoba u razvoju, kad se očekuje intelektualni i svekoliki zamah, uzrokuje promjene na planu ličnosti, ponašanju, motivaciji, emocijama, školskom i akademskom (ne)uspjehu – ukazuje sugovornica.

U Odjelu za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti obavlja se liječenje ovisnosti o svim vrstama psihoaktivnih supstanci, ali i o alkoholu, nikotinu, te liječenje bihevioralnih ovisnosti, pokrenuta je i grupa liječenih ovisnika o kockanju i usko se surađuje s udrugom apstinenata od alkoholne ovisnosti te je pokrenut i program odvikavanja od pušenja (tzv. Škola nepušenja). Sve usluge su besplatne, ostvaruju se po principu primarne zdravstvene zaštite, bez uputnice, uz najavu na telefon odjela 320-969 – podsjetila je dr. Stipešević Rakamarić.

Dodala je da se do 2018. godine bilježio kontinuirani pad broja prijavljenih na liječenje, a u 2019. zabilježen je porast od 5%.

Povratak u realno stanje

- Taj podatak bi mogao ukazivati na ponovni porast potrošnje droga jer pandemija na njega nije utjecala, osobito jer je isti obrazac na razini RH. Smanjenje u 2020. godini je dijelom prividno, zbog primjene protuepidemijskih mjera, kao što je smanjeno korištenje zdravstvene zaštite vezano uz većinu kroničnih nezaraznih bolesti. U 2021. ponovno bilježimo porast, što tumačimo kao povratak u realno stanje te oporavkom tržišta i ponude droga, a pravo stanje će biti evidentnije kroz iduće dvije godine, ako ne bude značajnijih promjena u dostupnosti zdravstva – napomenula je.

- U 2020. godini, prema podacima Europskog centra za praćenje droga, u EU je zabilježeno oko milijun zapljena od čega se najviše odnosi na proizvode kanabisa, dok mi bilježimo pad upućivanja na liječenje zbog kanabisa, i u Hrvatskoj i u Varaždinu, čime se gubi prilika za prevenciju komplikacija i razvoj teže ovisnosti. Podaci o zapljenama variraju s obzirom na orijentiranost i strategije pojedinog represivnog aparata, no s javnozdravstvenog stajališta, to ima važan preventivni efekt radi ranijeg upućivanja na liječenje – naglasila je dr. Stipešević Rakamarić.

Dodala je da, vezano uz ovisnost o opijatima i s njom povezanim hepatitisom C, danas postoje peroralni lijekovi, praktički bez nuspojava, s visokim stopama izlječenja, koji se primjenjuju kroz svega nekoliko mjeseci pa je to dodatna motivacija za javljanje na liječenje. Naime, HZZO odobrava liječenje hepatitisa C onim ovisnicima koji su prethodno liječeni i ušli u remisiju ovisnosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci