Konzervatori ipak nisu bili protiv saćastih ploča na stazama oko Staroga grada?

MGA/Varaždinske vijesti | 11.11.2019. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sve je više dvojbi oko toga zašto se osobe u kolicima i dalje ne mogu samostalno kretati stazama oko Staroga grada, kao što je to upozorio član Društva tjelesnih invalida, ukazujući da je to trebalo biti moguće nakon rekonstrukcije šetališta J.J. Strossmayera. Naime, dok u Gradu Varaždinu tvrde da konzervatori nisu dopustili ugradnju polietilenskih saćastih ploča koje šljunčanim stazama daju čvrstoću i laku prohodnost, Miljenko Hunjadi, vlasnik tvrtke koja zastupa proizvođača stabilizatora šljunka, tvrdi da nije tako.

- Konzervatori i JU Priroda Varaždinske županije dali su pozitivno mišljenje o ugradnji plastičnih stabilizatora šljunka, što se vidi i u projektu, kojeg su izradili stručnjaci Parkova. Nije točno niti to da zbog ugradnje granitnih rubnjaka nije bilo dosta novca za ugradnju stabilizatora šljunka. Revitalizacija šetališta bio je pilot projekt u kojem se naglasak stavljao na prohodnost staza za osobe s invaliditetom. Ako su sredstva bila ograničena, nije se trebalo izvoditi 900 m2 nego dio staza, ali da se zadovolji osnovni zadatak, a to je prohodnost staza za invalide - ističe Hunjadi, dodajući da se i u medijima spominjalo da će se “staze kompletno obnoviti i da će se koristiti “saćaste ploče” koje šljunak savršeno zadržavaju na mjestu, pa više neće biti rupa i lokvi.”

Osim toga, naglašava, da su bili ugrađeni stabilizatori šljunka, nikakvi viličari i slična vozila tijekom Špancirfesta ne bi mogli narušiti stabilnost staza.

- Prije početka radova upozoravao sam gradonačelnika i voditeljicu projekta Goranku Grgić da radovi na uređenju staza nemaju smisla bez ugradnje stabilizatora jer ćemo nakon kratkog vremena dobiti istu neurednu i za invalide neprohodnu površinu. Ali nisam dobio nikakav odgovor već se uradilo nešto za što novac nije bio namijenjen. Što ako dođe do nekakve revizije i EU vidi da je novac potrošen, a nije se postigao osnovni cilj - pita se Hunjadi.

Posebno ukazuje da se plastični stabilizatori šljunka postavljaju po parkovima, grobljima, igralištima i spomenicima kulture diljem Europe, ali i po Hrvatskoj.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...