Konstituiran Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

Konstituiran Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 22.10.2021. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik županijski vijećnik dr.sc. Zvonimir Sabati, raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

- Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija, od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna – rekao je Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

- U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te nevezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović

Podsjetimo, na sjednici Županijske skupštine u rujnu za članove Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije imenovani su: Zvonimir Sabati (vijećnik) - za predsjednika, Josip Krtanjek (vijećnik) - za zamjenika, a za članove Marijan Škvarić (vijećnik), Dragica Ratković (vijećnica), Roman Veršić (vijećnik), Žaneta Žilić (predstavnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture), Roberto Krajcer (predstavnik Grada Varaždina), Goran Kaniški (predstavnik Hrvatske zajednice općina), Robert Maltar (Policijska uprava varaždinska), Davor Bobičanec (Hrvatske ceste - PJ Varaždin), Tomislav Osonjački (Županijska uprava za ceste), Anica Puškadija (Autoklub Varaždin), Ivan Cvitković (Sveučilište Sjever), Damir Lončarić (STP "Autoservisni centar") i Dragutin Kranjčec (Udruga cestovnih prijevoznika).

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_2.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_3.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_4.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_1.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_5.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_6.JPG

221021_savjet_za_sigurnost_prometa_7.JPG