Konačno objavljen natječaj za izgradnju sortirnica: Čistoća ima spreman projekt

MGA/Varaždinske vijesti | 23.5.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje Izgradnje i/ili opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

Kako ističe direktor varaždinske Čistoće Davor Skroza, Čistoća ima spreman projekt izgradnje sortirnice na Motičnjaku vrijedan 35 milijuna kuna.

- Četiri godine čekamo natječaj i konačno je objavljen. Čistoća ima spreman projekt, a Grad je u ovom slučaju prijavitelj. O tome će vjerojatno biti više riječi u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća - rekao nam je Skroza.

Natječaj je objavljen s jučerašnjim datumom na internetskoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj Poziva je pružanje potpore jedinicama lokalne samouprave u obliku dodjele bespovratnih sredstava koja će se koristiti za provedbu aktivnosti izgradnje i/ili opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Izgradnja i/ili opremanje sortirnica izravno doprinosi postizanju cilja odvojeno prikupljenog 60 % komunalnog otpada, kojeg je potrebno postići do 2022., a određen je Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine.

Ukupna raspoloživa sredstva iz Kohezijskog fonda (KF) predviđena za ovaj Poziv iznose 350 milijuna kuna. Iznos bespovratnih sredstava po pojedinačnom projektnom prijedlogu iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Najniža dopuštena ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koja mogu biti dodijeljena za financiranje prihvatljivih izdataka pojedinačnog projektnog prijedloga u sklopu ovog Poziva je 1 milijun kuna, dok je najviši iznos 50 milijuna kuna.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine).

Označeno u