Komunikolog s FOI-ja Goran Bubaš razočaran HNS-om: "Štromar zagovara kerumizaciju HNS-a"

VV | 7.6.2020. u 20:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnjeg skupa HNS-a u Varaždinu, na kojem je Predrag Štromar najavio da će ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kao nezavisna kandidatkinja biti na HNS-ovoj listi za parlamentarne izbore, oglasio se komunikolog s Fakulteta organizacije i informatike Goran Bubaš.

U svom opsežnom obraćanju profesor Bubaš obrušio se na HNS i njegova predsjednika razočaran, kako kaže, ovom nekad uglednom strankom.

- Na početku ovog teksta prvo bih istaknuo da najnoviji predizborni slogan Hrvatske nadodne stranke (HNS) koji glasi „Hrvatska se voli radom“ jako podsjeća na uzrečicu Milana Bandića „idemo delat“, kao i na sam naziv njegove stranke „Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti“ (BM 365) . U stvari, brojna dosadašnja prepucavanja između te dvije stranke trenutačno se nastavljaju borbom parolama na plakatima, pa se tako HNS-ov „Hrvatska se voli radom“ na jumbo plakatima natječe s novim motom stranke MB 365 „Obnavljamo, radimo i zajedno živimo za Zagreb“.

U predizbornom „novogovoru“ HNS i njegov najnoviji predsjednik Predrag Štromar posebno se hvale dosadašnjim radom na području obrazovanja. Pritom se zaboravlja da je SDP, raniji koalicijski partner kojeg je HNS iznevjerio, početkom prosinca 2019. pokrenuo opoziv ministrice Blaženka Divjak, kao i da je sredinom siječnja 2020., do ranih jutarnjih sati, trajala saborska rasprava o njenom opozivu, kojoj je prisustvovao i sam Predrag Štromar. A tijekom te saborske rasprave iz redova SDP-a, Mosta i Hrvatskih suverenista i od drugih zastupnika iznesene su brojne kritike rada aktualnog vodstva Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), samo što se gospodin Štromar pravi kao da ih je zaboravio.

Također, iz izjava Predraga Štromara dalo bi se zaključiti da je gluh i slijep na nebrojene napise i objave predstavnika opozicijskih stranaka, ali i stranke BM 365, kao i bivših ministara, stručne javnosti, Rektorskog zbora, Sveučilišta u Zagrebu, sindikata, nastavničkih grupa, roditelja, pa i samih učenika, a posebno maturanata, koji su u medijima i na društvenom mrežama kontinuirano kritizirali rad i odluke MZO i njegove čelnice, koju je na tu poziciju doveo upravo HNS. Treba istaknuti da Predrag Štromar u svojim hvalospjevima HNS-ovih rezultata u obrazovanju zatvara oči i pred činjenicom da je od kolovoza 2019. (Direktno.hr) do travnja 2020. godine (Nacional), u anketama koje je provodio CroElecto, ministrica Blaženka Divjak bila na čelu popisa najnegativnijih ministara.

Međutim, top listu političkih „nadrealista“ Predrag Štromar dostiže jednom posve drugačijom, ali izrazito bizarnom izjavom, a to je (Jutarnji list, 5.6.2020.): „Ako je itko pokazao da zna s jednima i s drugima onda smo to mi. HNS na izbore ide bez njih, ali već danas kažem da je naša želja sudjelovati u vlasti i boriti se za projekte koje će izabrati građani. […] Mi ćemo ići s onima koji prihvate onaj dio programa koji smatramo najvažnijim.“ Što točno znači ova izjava? Iz nje se može iščitati da neki glasač HNS-a, ako mu se ne sviđa npr. HDZ, može završiti tako da HNS upravo s HDZ-om formira novu Vladu. Ili ako se glasaču HNS-a ne sviđa SDP, ipak se može dogoditi da HNS formira novu Vladu s Restart koalicijom. Čudno?

Autora ovog teksta posebno zanima kako će to Predrag Štromar prihvatiti eventualnu koaliciju s SDP-om i Restart koalicijom, kad je na listi „Hrvatska raste“ (SDP, HNS, HSU, HL, A-HSS, ZS) u studenom 2015. godine dobio saborski mandat, a potom se „transferirao“ u koaliciju s vladajućim HDZ-om. Upravo taj SDP najoštrije je pred Predragom Štromarom kritizirao tzv. obrazovnu reformu i rad u HNS-ovom resoru obrazovanja i znanosti, što je vidljivo iz zaključnog govora SDP-ove zastupnice Sabine Glasovac.

Predizborni svjetonazor Predraga Štromara najbolje opisuje nedavni naslov na portalu RTL.hr: „Optimistični Štromar spreman za trgovinu: 'Opet ćemo ući u Vladu, a možemo s 'jednima' i 'drugima'“. Ovaj se svjetonazor poklapa sa svjetonazorom Željka Keruma iz Hrvatske građanske stranke koja je u Saboru koalirala s HDZ-om, a lokalno dobro surađivala s SDP-om. Naime, i Željko Kerum je već dva puta javno ponovio slične namjere. Prvo je u emisiji HRT-a „Otvoreno“ rekao „Sigurno ću, ako uđem u Sabor, koalirati s pobjednicima“, a potom je za Večernji list izjavio: „Ja barem kažem iskreno da ću sastaviti vlast s HDZ-om ili SDP-om i kroz koaliciju štititi interese Splita i Dalmacije.“

Spremnošću da koalira s bilo kime, sa svjetonazorski kontrastnim HDZ-om, kao i s SDP-om kojeg je iznevjerio, Predrag Štromar zagovara svojevrsnu „kerumizaciju“ HNS-a, što je jasni znak daljnjeg političkog propadanja nekoć ugledne stranke koju su do sada napustila sva imena koja su pridonosila njenom pozitivnom političkom brendiranju.

U nedjelju, 7.6.2020., hrvatski portali bili su preplavljeni viješću da će tobože stranački nezavisna ministrica biti na izbornoj listi HNS-a u III. izbornoj jedinici. Također su mnogi od njih prenijeli Štromarovu izjavu da je ministrica Divjak „napravila čudo“ (npr. Telegram ili Varaždinske vijesti). Ovdje se slažem s ovom riječju „čudo“, ali ne onako kako to vidi Predrag Štromar, nego onako kako to vide vodeći hrvatski stručnjaci za obrazovanje, sindikati, oporbene stranke i mnogi roditelji: čudo od kaosa, čudo od nereda, čudo od samovolje, čudo od privatizacije važnog javnog resora, čudo od tendencioznog PR-a i obmanjivanja, čudo od nerazumijevanja obveznog obrazovanja, čudo od razbacivanja javnim novcem, kao i čudo od neodgovornosti!

Za kraj, na YouTube servisu možete pogledati kratku izjavu iz listopada 2015. kojom je Predrag Štromar, s vrha Ivančice, kao 14. kandidat na listi „Hrvatska raste“, pozvao građane da glasuju za tu listu i njega kao kandidata. Građani su ga poslušali, uključujući pisca ovih redaka, i izabrali ga za saborskog zastupnika kao trećeg po redu po preferencijalnim glasovima u III. izbornoj jedinici. A ovaj puta? E, pa neka nam je (ponovno) sa srećom! - piše razočarani profesor.

Označeno u