Komemoracija za Branka Speveca Foto: arhiva vv/ilustracija

Komemoracija za Branka Speveca

vv | 22.8.2023. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

Branko Spevec, ugledni djelatnik u kulturi, korifeja varaždinske kulture preminuo je 18. kolovoza u 74. godini života.

Komemoracija za dr. stom. Branka Speveca održat će se u srijedu, 23. kolovoza u 12 sati u multimedijskoj dvorani u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10).

Branko Spevec rođen je 8. travnja 1949. u Zlataru. U Varaždinu je živio od 1954. godine, gdje je završio osnovnu, srednju i Glazbenu školu. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Kao stomatolog radio je do 1990. godine, a najveći dio profesionalnog života proveo je u kulturnoj djelatnosti, osobito na glazbenom i likovnom polju, na kojima je ostvario zapažene uspjehe i značajno doprinio kulturnom životu grada Varaždina. Bio je osnivač i dirigent pjevačkog zbora KUD-a Varteks (1977. – 1989.) te Varaždinskog orkestra, kao i član Organizacijskog odbora Varaždinskih baroknih večeri (1980. – 1989.). Godine 1989. osnovao je privatno poduzeće Garestin d.o.o. za marketing, organizaciju i posredovanje u kulturi, u sklopu kojeg je realizirao brojne likovne izložbe, objavio nekoliko književnih izdanja i grafičkih mapa, prigodnih zlatnika i srebrnjaka s motivima iz hrvatske kulturne baštine te organizirao niz (međunarodnih) koncerata i ostalih kulturnih događanja. Sudjelovao je u osnivanju Republičkog fonda za obnovu ratom oštećenih spomenika kulture (1991.).

U razdoblju od 2004. do 2012. godine bio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Među najznačajnijim projektima GMV-a tijekom njegova ravnateljskog mandata su: rekonstrukcija palače Herzer i prizemlja palače Sermage, adaptacija prvog kata južnog krila Staroga grada, otvaranje triju (cjelina) stalnih postava (Staklo, keramika, satovi, Hrvatski majstori 20. stoljeća, Dodirom do spoznaje za slijepe i slabovidne osobe u stalnom postavu Svijet kukaca), osnutak Konzervatorsko-restauratorskog i Dokumentacijskog odjela GMV-a, uvođenje dodatnih programskih sadržaja, čime se povećao broj posjetitelja, kao i vlastiti prihodi GMV-a.

Ovim putem još jednom izražavamo sućut obitelji, prijateljima i kolegama ovog istaknutog, cijenjenog i omiljenog nam sugrađanina.