Kome je u interesu da varaždinski proračun ostane bez milijunskog iznosa?

vv | 8.7.2022. u 21:55h | Objavljeno u Aktualno

Ukoliko se u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora ne ukine status javnog dobra nad česticom,  T&H Invest može na naplatu poslati zadužnicu! Kome je to u interesu? Tko tu radi u javnom interesu, a tko protiv njega?

Ako u subotu, tijekom nastavka danas prekinute sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, vijećnici ne prihvate točku s prijedlogom odluka o ukidanju statusa javnog dobra, gradski će proračun vrlo vjerojatno ostati bez milijunskog iznosa!

Današnje, zadnje okupljanje varaždinskih gradskih vijećnika pred ljetnom stankom ostat će upamćeno po  dosada nezabilježenim igrama oko toga hoće li ili neće biti kvoruma, odnosno izglasano dvadesetak odluka s dnevnog reda.

Sve je zapravo počelo i prije sjednice. Tako je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo grad najavio svoj nedolazak zbog ranije dogovorenih obveza i navodno prekratkog roka sazivanja sjednice pa, sukladno tome, nije ni došao. Nedolazak su najavili i vijećnici s liste Ivana Čehoka, naglašavajući da nemaju povjerenje u predsjednicu Gradskog vijeća. Međutim, danas su došli, ali nisu glasovali ni po jednoj točki, što govori da je posrijedi zapravo želja da svojom (ne)nazočnošću utječu na tijek sjednice Gradskog vijeća, a dugoročno i izazovu prijevremene izbore. Kao što to radi i oporba u Saboru.

Unatoč tome, gotovo su sve su točke izglasane, uključujući i prostorno planske dokumente oko kojih su se lomila koplja. Svoje nezadovoljstvo izmjenama GUP-a kod hotela Turist iznosio je uoči sjednice vijećnik Petrić, tvrdeći da se tu pogoduje privatnom investitoru, a nezadovoljni odlukama Povjerenstva bili su i neki poduzetnici, kao što je Lotus 91.

Izuzetak je neizglasavanje odluke o spajanju Vartopa i Aquacitya s Parkovima. Zbog toga direktor Vartopa, ukoliko bude razriješen, može računati na otpremninu od 300.000 kuna, što ne bi bio slučaj da je tvrtka pripojena. Ali ponovno nije.

Osim odluke o pripajanju tvrtki, nije donijeta ni odluka o ukidanju statusa javnog dobra za četiri skupne čestica, i to zato jer se o tome nije glasovalo, budući da je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma nakon odlaska vijećnika.  Doduše, da je i bilo kvoruma, pitanje je bi li odluka bila donijeta jer su ispred vrata čekali vijećnici s liste Ivana Čehoka, koji bi na sjednicu vrlo vjerojatno ušli i glasovali protiv prijedloga ove odluke, a da je došlo do glasovanja.

Je li uistinu tako, odnosno jesu li u tome usamljeni, vidjet će se u subotu kada će se nastaviti sjednica s  prijedlogom ukidanja statusa javnog dobra za četiri skupine čestice, i to za potrebe izgradnje rotora kod Motičnjaka (osam čestica od ukupno oko tri tisuće kvadrata), zatim u Ulici Ivana Meštrovića (jedna čestica od 145 kvadrata) te dvije uske čestici iz ugovora o nagodbi s T&H Investom, ukupne površine od oko 1200 kvadrata u Wissertovoj ulici (na slikama žuto), dok su u četvrtoj odluci tri čestice (Brezje servisna ulica 8178 kvadrata, Ul Dore Pejačević – nerazvrstana cesta 2077  kvadrata i Ul Brlić Mažuranić – put 110 kvadrata).

vis.jpg

vis_zuto.jpg

Nije jasno što je tu za njih sporno, pogotovo što se, primjerice, HC već dovršavaju rotor na  navedenim česticama kod Motičnjaka, a Gradsko vijeće je već prihvatilo ugovor o nagodbi s T&H Investom, koji uključuje i stjecanja vlasništva  nad česticama iz nagodbe, koja je prihvaćena i zahvaljujući vijećnicima HDZ-a. A sukladnom tom ugovoru, ukoliko se u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora ne ukine status javnog dobra nad tim česticama kako bi mogle prijeći novom vlasniku, T&H Invest može na naplatu poslati zadužnicu!

Kome je to u interesu? Tko tu radi u javnom interesu, a tko protiv njega?