Kome je i zašto zasmetao napis "po nalogu komunističke vlasti"? Foto: Ilustracija

Kome je i zašto zasmetao napis "po nalogu komunističke vlasti"?

Ivica Kruhoberec | 26.6.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Protekle nedjelje, 25. lipnja, uoči večernje mise u župnoj crkvi Sv. Nikole, trebala je biti u Varaždinu postavljena spomen ploča s. Liphardi (Josipi) Horvat, tragično stradaloj u svibnju 1945. godine, kada je odvedena s radnog mjesta u bolnici Vrapče i bačena u jamu Jazovku po nalogu tadašnje, komunističke vlasti. Međutim, Družba ss. milosrdnica sv. Vinka Paulskoga odustala je od te svoje nakane. Zašto, objasnila nam je s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica.
- S. Lipharda Horvat (obitelj Brumen) rođena je u Varaždinu 1902. godine i krštena u crkvi sv. Nikole. Spomen ploču htjele smo postaviti na njezinoj rodnoj kući, odnosno obitelj Brumen, a svečanost postavljanja spomen-ploče bila je zamišljena prije sv. mise, objašnjava nam s. Miroslava Bradica. 

Da bi se sve to legalno odvijalo, kako naglašava, obratile su se za dozvolu dopisom Gradu Varaždinu, odnosno gradonačelniku.

- Odgovor je stigao s primjedbom da će nam odobriti postavljanje ploče, ako iz teksta izbacimo riječi “po nalogu komunističke vlasti”. Na to nismo pristale - navodi (...). 

Iz Grada Varaždina poručuju kako je Grad dao “uvjetna suglasnost za spomen ploču, uz malu korekciju teksta".

- U danima kada je naš grad, Varaždin, kao jedini iz Hrvatske i tek jedan od četrnaest gradova iz svih članica EU primio prestižnu nagradu za inovativni projekt uz našu Dravu, stigao je i ovaj upit o događaju iz 1945. godine. Kako ne bi bilo nikakvih dvojbi ili pogrešnih razumijevanja ističem da je svaki događaj iz prošlosti, bilo bliže ili nešto udaljenije, važan za život, ali i budućnost Varaždina. I to iz puno razloga, a navest ću samo jedan: trebamo učiti iz povijesti kako ne bismo ponavljali greške svojih predaka - upozorio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj...

Što još kaže varaždinski gradonačelnik o (ne) postavljanju ploče redovnici, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...