Komadina u Varaždinu: 2. travnja preuzimam predsjedanje SDP-om

| 27.2.2016. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas boravi u Varaždinskoj županiji, a jutros je u društvu zamjenika gradonačelnika Vjerana Radelića prošetao varaždinskom Gradskom tržnicom.

- Danas je krasan dan za Varaždinsku županiju, obići Cesticu, Novi Marof, Varaždin, razgovarati s ljudima. Prilika je da se obratim svojim kolegicama i kolegama, da čujem što oni misle o promjenama u SDP-u, kako stvoriti bolji SDP, koji će vratiti povjerenje građanima kroz odgovornost za Hrvatsku. To su teme o kojima ću ovih dana razgovarati s našim članicama i članovima diljem Hrvatske - rekao je Komadina.

Naglasio je kako SDP-u treba decentralizacija i demokratizacija stranke, te da ne treba gubiti ljude, već ih okupljati te vratiti povjerenje u socijaldemokraciju.

- Demokratizirat statut na način da jedan član jedan glas proširimo, da uvedemo preferencijalno glasovanje, predizbore u stranci, jednom rječju da se stranka iskomunicira odozdo prema gore, jer članovi stranke čine stranku - smatra Komadina i dodaje kako su startali s dovoljnim brojem potpisa, a ono što je važnije jest da očekuje povjerenje kolegica i kolega, daleko više glasova nego potpisa, dovoljno za 50 posto plus jedan glas.

- Očekivanja su takva da ćemo promijeniti SDP na bolje, a da bi to postigli treba promijeniti stvari u SDP-u, znači većinsko povjerenje naših članica i članova što će reći da 2. travnja preuzimam predsjedanje SDP-om - naglasio je.

Komentirao je i izvješće Europske komisije te rekao kako se nova Vlada bavi retorikom koja nema veze s ekonomskim mjerama, ali i da Europska unija prema Hrvatskoj igra s "figom u džepu".

- Objektivno, zadnji kvartal je GDP porastao i to je treći kvartal zaredom u odnosu na prethodno razdoblje, što znači da su rezultati stigli, ali sporo. Međutim, nedostatno je to u ovom trenutku. Ova Vlada nije ni mrdnula, oni se još traže, traže kadrove, dosad se bave retorikom koja nema veze s ekonomskim mjerama. Ozbiljan je posao pred hrvatskom Vladom, da raskorak i deficit državnog budžeta smanje, da se uklopimo u kriterije. S druge strane je to i liberalna priča Europske unije, koja nalaže određene stvari gdje naš rejting ruši, da bi nas zaduživala po većoj kamatnoj stopi. To se malo s figom u džepu igra prema Hrvatskoj, kao i prema drugim zemljama Europske unije. Neoliberalni poredak Europske unije teško da može odgovoriti na uvjete stvaranja socijalne države u Hrvatskoj - smatra potpredsjednik SDP-a.

Osvrnuo se i na riječnik bivšeg premijera Zorana Milanovića te zaključio kako javna riječ ne bi smjela izazivati podjele u društvu.

- Javni ljudi u javnom prostoru imaju odgovornost za javnu riječ koja mora biti takva da ne izaziva podjele u društvu. Moramo ljude okupljati, a ne stvarati animozitete teškim rečenicama, teškim riječima. Moramo puno oprezniji biti jer odgovornost političara je ta da nevezano od političkih opcija zapravo stvaraju uvjete kvalitete života ljudi, prije svega. A ne da zloduhe prošlosti puštaju kao duhove iz boce - zaključio je.

komadina2.jpg

Označeno u