Kolinda završila konzultacije, rasprava o raspuštanju Hrvatskog sabora u ponedjeljak Foto: VV arhiva

Kolinda završila konzultacije, rasprava o raspuštanju Hrvatskog sabora u ponedjeljak

VV/N1 Hrvatska | 17.6.2016. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je od 9 sati ujutro sa saborskim zastupnicima i predstavnicima klubova zastupnika održavala konzultacije, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović se obratila novinarima.

- Hrvatice i Hrvati i hrvatski državljani završila sam prvi i posljednji krug konzultacija za određivanje mandatara. Hrvatsku javnost želim izvijestiiti da me nitko nije uvjerio da ima potrebnu potporu 76 ili više zastupnika za status mandatara. Mogu ustvrditi da je natpolovična većina zastupnika zauzela stav za raspisivanje izbora - istaknula je predsjednica, prenosi N1 Hrvatska.

Grabar Kitarović je naglasila da ustavni rok 30 dana nije moguće skratiti te je uvažavajući volju zastupnika i građana apelirala na predsjednika Hrvatskog sabora Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije.

- Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka su rekli da žele da se izbori održe početkom rujna. Naravno o njihovom mišljenju ću posebno voditi računa pri određivanju datuma - rekla je predsjednica.

Inicijativa SDP-a za prikupljanje potpisa za samoraspuštanje Sabora je prošla. Prikupljen je dovoljan broj potpisa za samoraspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a potpisi će biti upućeni predsjedniku Sabora Željku Reineru.

Prema posljednjim informacijama, Sabor će o raspuštanju raspravljati u ponedjeljak u podne.