Koki dodijeljen certifikat "Dokazana kvaliteta Hrvatska", a uskoro će je dobiti i Vindija za mliječne proizvode

MGA | 19.1.2023. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskoj peradarskoj industriji Koka danas je dodjeljen certifikat "Dokazana kvaliteta Hrvatska". Tim je povodom Koku posjetila ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem. Nacionalni certifikat označava poljoprivredne i prehrambene proizvode s posebnim karakteristikama u svrhu zaštite proizvođača od nepoštenih praksi te postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Uskoro bi isti certifikat trebao biti dodjeljen i Vinidiji za sektor mlijeka i mliječne industrije.

- Ovo je prvo meso u sektoru peradarstva s oznakom "Dokazana kvaliteta Hrvatska". Certifikat nam je 2020. godine odobrila Europska komisija. Prvi podnositelji zahtjeva za ovaj certifikat bili su proizvođači jabuka, koji su dobili i značajna sredstva za izgradnju svog logističko-distribucijskog centra. Zatim su se javili udruženi proizvođači povrća, pa jaja, mesa peradi te su u postupku proizvođali svinjskog mesa, a posebno me veseli što su zahtjev podnijeli i u sektoru mlijeka. Veseli me spremnost Vindije da preuzme i razvija ovu oznaku - istaknula je ministrica Vučković ističući da ova oznaka znači da se cjelokupni proizvodni proces odvija u Hrvatskoj, od proizvodnje rasplodnog jajeta i jednodnevnih pilića do tova, stočne hrane i prerade. 

- To je koncept od polja do stola koji garantira da je riječ o proizvodnji po zahtjevnoj specifikaciji koja se u potpunosti odvija u našoj domovini. On također nudi pošteno informiranje potrošača i kratke lance opskrbe te stoga jamči kvalitetu i smanjuje negativni utjecaj na okoliš - pojašnjava ministrica dodajući da je na području Varaždinske županije iz programa ruralnog razvoja ugovoreno oko 700 milijuna kuna za različite investicije i potpore, a isplaćeno je oko 550 milijuna, među korisnicima su i brojni mali i mladi poljoprivrednici.

Prilikom obilaska Koke mogla se vidjeti nova linija za filetiranje koja povećava produktivnost proizvodnje te je ovo ulaganje, zajedno s pročistačem, iznosilo 28 mil. kuna, od čega je oko 50% sufinancirano iz programa ruralnog razvoja. Koka također ulaže i u obnovljive izvore energije. 

- Sektor peradarstva iskusio je veliki rast troškova, posebice u cijenama energije i stočne hrane. Nadamo se da će se situacija smiriti, ali zadnje tri godine nas uče da ništa ne možemo predviđati. U posljednjih 15 godina ovo je jedina Vlada koja izvanrednim mjerama pomaže sektor peradarstva. Taj je sektor održiv i otporan, ali katkad zahtjeva i dodatne mjere - istaknula je ministrica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da je ovo druga oznaka "Dokazana kvaliteta Hrvatska" u Varaždinskoj županiji, koju je prošle godine primila tvrtka s proizvodnjom jaja u ludbreškom kraju, a uskoro slijedi i treća oznaka, za Vindiju. 

- Prehrambena proizvodnja ne tiče se samo gospodarstva, to je i sve više pitanje nacionalne sigurnosti. Zbog geopolitičkih okolnosti samodostatnost poljoprivredne proizvodnje u narednom razdoblju sve će više biti top tema i zato još jednom svima čestitam - rekao je župan.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović ističe da je varaždinska peradarska proizvodnja dobar primjer sinergije velike peradarske tvrtke i brojnih kooperanata, ali ističe i da su proizvodnja mesa i jaja zadnjih godina u teškom položaju zbog velikog rasta troškova.

- Od početka pandemije pa zatim ukrajinske krize, inputi u proizvodnji su jako visoki. Cijene finalnih proizvoda ne prate povećanje troškova i potrebna je pomoć u stočarskoj proizvodnji. Peradarstvo čini oko 20 % ukupne stočarske proizvodnje, a unazad 5 do 6 godina imali smo svega jedan natječaj u ruralnom razvoju. Nadamo se da će se to promijeniti jer je inozemna konkurencija jaka i zato moramo jačati našu finalnu proizvodnju kako bi naši proizvođači bili sigurni na globalnom tržištu - kaže Jakopović dodajući da je Odbor za peradarstvo HPK predložilo raspisivanje žurnog natječaja za repro centre i očekuju da će resorno ministarstvo na to odgovoriti.

Predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak istaknuo je da Koka već 60 godina unapređuje hrvatsko peradarstvo i jedina je proizvodnja u zemlji s integrirano organiziranom proizvodnjom, od matičnih jaja i nesilica, preko vlastitih tovnih farmi do mesne prerade.

- Na taj način jamčimo sljedivost od polja do stola. Danas su pušteni prvi proizvodi pod oznakom "Dokazana kvaliteta Hrvatska", a nositelj tog certifikata je Ministarstvo poljoprivrede te ono dokazuje da je riječ o proizvodnji s nadstandardom koji uključuje dobrobit životinja i nosi kvalitetu - kaže Sabljak dodajući da je Hrvatska nekad bila sto posto samodostatna u peradarskoj proizvodnji. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pali smo na 93 posto, pa zatim na 87 posto, da bi sad ponovno bili na oko 93 posto, ali u Koki ističu da se možemo vratiti na sto posto.

- U krizi smo dokazali da smo opstali i svakodnevno smo snabdijevali tržište i bili neovisni od ostalih. Imamo potencijala za daljnji razvoj, tu je i valionica kao repro centar, imamo dobru suradnju s ministarstvom i dalje ćemo se truditi i razvijati peradarstvo - rekao je Sabljak dodajući da Koka ima 23 vlastitih farmi, raspoređenih na više kategorija životinja, a 50% peradi dolazi s farmi kooperanata.

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Grupe Vindije, u čijem sastavu djeluje i Koka, ističe da u Vindiji oduvijek njeguju pojam kvalitete u cjelokupnom proizvodnom procesu.

- Ovaj certifikat danas dokazuje sljedivost ne samo u preradi nego da je riječ o proizvodu koji je istinski proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta i da su u prehrani korištene domaće žitarice - ističe Klepač, no dodajući da se proizvodnja zadnjih godina odvija u teškim uvjetima.

Grupa Vindija danas zapošljava oko 4.200 ljudi i uz nju je povezano više od tisuću kooperanata u proizvodnji mlijeka i peradarskog mesa.

- Ovaj certifikat sve to potvrđuje i drago mi je da smo uspjeli prvi certificirati svoje proizvode - zaključuje Klepač.