Koki dodijeljen certifikat "Dokazana kvaliteta Hrvatska", a uskoro će je dobiti i Vindija za mliječne proizvode

MGA | 19.1.2023. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskoj peradarskoj industriji Koka danas je dodjeljen certifikat "Dokazana kvaliteta Hrvatska". Tim je povodom Koku posjetila ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem. Nacionalni certifikat označava poljoprivredne i prehrambene proizvode s posebnim karakteristikama u svrhu zaštite proizvođača od nepoštenih praksi te postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Uskoro bi isti certifikat trebao biti dodjeljen i Vinidiji za sektor mlijeka i mliječne industrije.

- Ovo je prvo meso u sektoru peradarstva s oznakom "Dokazana kvaliteta Hrvatska". Certifikat nam je 2020. godine odobrila Europska komisija. Prvi podnositelji zahtjeva za ovaj certifikat bili su proizvođači jabuka, koji su dobili i značajna sredstva za izgradnju svog logističko-distribucijskog centra. Zatim su se javili udruženi proizvođači povrća, pa jaja, mesa peradi te su u postupku proizvođali svinjskog mesa, a posebno me veseli što su zahtjev podnijeli i u sektoru mlijeka. Veseli me spremnost Vindije da preuzme i razvija ovu oznaku - istaknula je ministrica Vučković ističući da ova oznaka znači da se cjelokupni proizvodni proces odvija u Hrvatskoj, od proizvodnje rasplodnog jajeta i jednodnevnih pilića do tova, stočne hrane i prerade. 

- To je koncept od polja do stola koji garantira da je riječ o proizvodnji po zahtjevnoj specifikaciji koja se u potpunosti odvija u našoj domovini. On također nudi pošteno informiranje potrošača i kratke lance opskrbe te stoga jamči kvalitetu i smanjuje negativni utjecaj na okoliš - pojašnjava ministrica dodajući da je na području Varaždinske županije iz programa ruralnog razvoja ugovoreno oko 700 milijuna kuna za različite investicije i potpore, a isplaćeno je oko 550 milijuna, među korisnicima su i brojni mali i mladi poljoprivrednici.

Prilikom obilaska Koke mogla se vidjeti nova linija za filetiranje koja povećava produktivnost proizvodnje te je ovo ulaganje, zajedno s pročistačem, iznosilo 28 mil. kuna, od čega je oko 50% sufinancirano iz programa ruralnog razvoja. Koka također ulaže i u obnovljive izvore energije. 

- Sektor peradarstva iskusio je veliki rast troškova, posebice u cijenama energije i stočne hrane. Nadamo se da će se situacija smiriti, ali zadnje tri godine nas uče da ništa ne možemo predviđati. U posljednjih 15 godina ovo je jedina Vlada koja izvanrednim mjerama pomaže sektor peradarstva. Taj je sektor održiv i otporan, ali katkad zahtjeva i dodatne mjere - istaknula je ministrica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da je ovo druga oznaka "Dokazana kvaliteta Hrvatska" u Varaždinskoj županiji, koju je prošle godine primila tvrtka s proizvodnjom jaja u ludbreškom kraju, a uskoro slijedi i treća oznaka, za Vindiju. 

- Prehrambena proizvodnja ne tiče se samo gospodarstva, to je i sve više pitanje nacionalne sigurnosti. Zbog geopolitičkih okolnosti samodostatnost poljoprivredne proizvodnje u narednom razdoblju sve će više biti top tema i zato još jednom svima čestitam - rekao je župan.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović ističe da je varaždinska peradarska proizvodnja dobar primjer sinergije velike peradarske tvrtke i brojnih kooperanata, ali ističe i da su proizvodnja mesa i jaja zadnjih godina u teškom položaju zbog velikog rasta troškova.

- Od početka pandemije pa zatim ukrajinske krize, inputi u proizvodnji su jako visoki. Cijene finalnih proizvoda ne prate povećanje troškova i potrebna je pomoć u stočarskoj proizvodnji. Peradarstvo čini oko 20 % ukupne stočarske proizvodnje, a unazad 5 do 6 godina imali smo svega jedan natječaj u ruralnom razvoju. Nadamo se da će se to promijeniti jer je inozemna konkurencija jaka i zato moramo jačati našu finalnu proizvodnju kako bi naši proizvođači bili sigurni na globalnom tržištu - kaže Jakopović dodajući da je Odbor za peradarstvo HPK predložilo raspisivanje žurnog natječaja za repro centre i očekuju da će resorno ministarstvo na to odgovoriti.

Predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak istaknuo je da Koka već 60 godina unapređuje hrvatsko peradarstvo i jedina je proizvodnja u zemlji s integrirano organiziranom proizvodnjom, od matičnih jaja i nesilica, preko vlastitih tovnih farmi do mesne prerade.

- Na taj način jamčimo sljedivost od polja do stola. Danas su pušteni prvi proizvodi pod oznakom "Dokazana kvaliteta Hrvatska", a nositelj tog certifikata je Ministarstvo poljoprivrede te ono dokazuje da je riječ o proizvodnji s nadstandardom koji uključuje dobrobit životinja i nosi kvalitetu - kaže Sabljak dodajući da je Hrvatska nekad bila sto posto samodostatna u peradarskoj proizvodnji. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pali smo na 93 posto, pa zatim na 87 posto, da bi sad ponovno bili na oko 93 posto, ali u Koki ističu da se možemo vratiti na sto posto.

- U krizi smo dokazali da smo opstali i svakodnevno smo snabdijevali tržište i bili neovisni od ostalih. Imamo potencijala za daljnji razvoj, tu je i valionica kao repro centar, imamo dobru suradnju s ministarstvom i dalje ćemo se truditi i razvijati peradarstvo - rekao je Sabljak dodajući da Koka ima 23 vlastitih farmi, raspoređenih na više kategorija životinja, a 50% peradi dolazi s farmi kooperanata.

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Grupe Vindije, u čijem sastavu djeluje i Koka, ističe da u Vindiji oduvijek njeguju pojam kvalitete u cjelokupnom proizvodnom procesu.

- Ovaj certifikat danas dokazuje sljedivost ne samo u preradi nego da je riječ o proizvodu koji je istinski proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta i da su u prehrani korištene domaće žitarice - ističe Klepač, no dodajući da se proizvodnja zadnjih godina odvija u teškim uvjetima.

Grupa Vindija danas zapošljava oko 4.200 ljudi i uz nju je povezano više od tisuću kooperanata u proizvodnji mlijeka i peradarskog mesa.

- Ovaj certifikat sve to potvrđuje i drago mi je da smo uspjeli prvi certificirati svoje proizvode - zaključuje Klepač. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci