Koji su zaposlenici Županije dobili 115.598 kuna dodatka za uspješnost na radu? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Koji su zaposlenici Županije dobili 115.598 kuna dodatka za uspješnost na radu?

IHR/Varaždinske vijesti | 18.2.2020. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine danas su prihvatili izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Varaždinske županije za 2018. godinu. Iako je Izvješće dobilo podršku svih vijećnika, primjedbi je bilo na račun reprezentacije i putnih naloga, ali i isplaćenih dodataka za uspješnost u radu.

- Županija je isplatila dodatak za rad za zaposlenike koji nisu radili duže od šest mjeseci u 2017. godini, a zanimljiv dio su i službena putovanja. Ne navodi se, naime, s kime i u koju svrhu su bila, a spominje se i nenamjensko trošenje sredstava za reprezentaciju. Također, za župana i zamjenike ne vodi se evidencija službenih vozila, a Županija osporava reviziju da nisu nadležni za provjeru nepravilnosti za koje je revizija upozorila – ustvrdio je HNS-ov vijećnik Zlatan Mošmodnor tijekom rasprave o Izvješću.

Činovnici, Štef i Jura?

Župan Radimir Čačić je rekao kako treba biti jasno da je Državni ured za reviziju dao bezuvjetno pozitivno rješenje, ali ima primjedbe.

- Nije na državnoj reviziji da razmišlja o tome da li bih se ja trebao sastajati s nekim ili ne. Za te činovničiće male, oni mogu plašiti nekog drugog, ali mene neće. Možda oni mogu plašiti Mošmondora, ali mene ne. Što će meni neki činovnik provjeravati razgovaram li sa Štefom ili Jurom? – rekao je Čačić.

Nezavisnog vijećnika Marijana Dominka zanimalo je kojim su to zaposlenicima Varaždinske županije isplaćeni dodaci za uspješnost u radu.

- Koji su to zaposlenici Varaždinske županije, imenom i prezimenom, dobili dodatak u iznosu od 115.598 kuna i pročelnici, koji su dobili 62.600 kuna? Ne kažem da to nije zasluženo, ali zanimaju me njihova imena i prezimena – rekao je Dominko koji je župana savjetovao da ne zove Državnu reviziju „činovničićima“.

Nemojmo biti Marin Bosilj! 

- Župane, to je ipak Državna revizija, vjerojatno postoje iz nekog razloga i dobro je da postoje – ustvrdio je Dominko, koji smatra da bi trebalo prihvatiti sugestije državne revizije.

- Župane, recite OK, možda nismo gledali dobro Pravilnike koje smo donesli. To Bosilj radi. Nemojmo biti Marin Bosilj! Svjestan je da je kriv i radi probleme, a pokušava ih zakamuflirati. Znači, treba priznati, OK, malo smo previše popili i pojeli, nebitno, nismo to prikazali kako bi to bilo transparentno. Ljudi su osjetljivi na jelo i piće, tu proradi zavist i krivo shvaćanje. Jasno je da zaposlenici moraju imati putne troškove, moraju nešto popiti i pojesti, ali hajdemo to prikazati transparentno. Treba prihvatiti te sugestije, bez obzira dolaze li iz HNS-a, SDP-a, HDZ-a. To je moj prijedlog. Ovako se ovdje stalno vodi rat između dva tabora, HNS-a i Reformista. Ovdje vidim samo luk i strijelu te toljage. Kome to treba? Tako se stječe dojam da se samo zataškavaju stvari – rekao je nezavisni vijećnik.

Varaždinski župan je ustvrdio kako postoji potreba da se neke stvari jasnije definiraju, ali ne zbog revizije.

- Posao državne revizije nije da kontrolira što radim. Što se tiče ostalog, sve je dogovoreno. Mi ćemo sad popiti dva pića i pojesti jedan kanape. I to će sve pisati kod mene u stavci. Zatražio sam da se rade podstavke, da se vidi na što tko troši, pa neće pisati da je ukupna stavka za reprezentaciju 500.000 kuna, nego bude pisalo da je za Radimira Čačića 15.000 kuna. Toliko ću pojesti i popiti. Sada će točno pisati i to će se promijeniti. Mislim da je to dobra sugestija i mi ćemo je prihvatiti– rekao je.

Međutim, smatra da revizija nema pravo upozoravati po kojem kriteriju je kome dana stimulacija.

- Zar oni misle da je jednostavno postati župan? Da je to samo tako, izađeš na izbore i pobijediš? Ako žele obavljati moj posao, onda neka izađu na izbore. Što se tiče nagrada, iskreno, nemam pojma koga smo nagradili. Ali vjerujem svojim podređenima. O tome koga smo nagradili neće odlučivati revizor, nego moji pročelnici – ustvrdio je Čačić.