Koji gradovi i općine u Varaždinskoj županiji će dijeliti uskrsnice i – koliko? Foto: VV arhiva; Pexels

Koji gradovi i općine u Varaždinskoj županiji će dijeliti uskrsnice i – koliko?

| 11.3.2023. u 20:12h | Objavljeno u Aktualno

Umirovljenicima svaka pomoć dobro dođe, a u 16 općina i gradova Varaždinske županije mogu se veseliti novčanoj pomoći uoči Uskrsa – uskrsnicama.

Nažalost, zbog nedonošenja proračuna i izbora za Gradsko vijeće, u Varaždinu to neće biti slučaj, no gradonačelnik Neven Bosilj najavio je da će "Grad iznaći rješenje kojim će se umirovljenicima isplatiti iznos uskrsnica, nažalost poslije Uskrsa, s novim Gradskim vijećem i donošenjem proračuna", kao i da će "svi koji imaju uvjete i mirovinu do 400 eura dobiti 50 eura".

U Ludbregu – 45 eura

Na području Grada Ludbrega od 27. ožujka do 5. travnja uskrsnice od 45 eura dobit će sve osobe koje nemaju primanja ili primaju mirovinu do 265 eura, dakle umirovljenici, nezaposleni, osobe s invaliditetom te djeca koja primaju mirovinu po roditelju, a iz gradske uprave kažu kako očekuju da će se javiti oko 400 korisnika.

Prijave za ostvarivanje prava na novčanu pomoć primaju i u Gradu Ivancu, a to pravo mogu ostvariti samo oni umirovljenici, ali i ostali građani, kojima ukupna primanja nisu veća od 400 eura (3.000 kuna). Ovisno o visini primanja, uskrsnica iznosi 40 eura ako ukupna primanja ne prelaze 133 eura, 27 eura ako ukupna primanja ne prelaze 266 eura, te 14 eura ako je iznos ukupnog primanja do 400 eura. U gradsku upravu Ivanca potrebno je dostaviti zahtjev, potvrdu o visini primanja (odrezak od mirovine ili potvrda o visini primanja) te presliku osobne iskaznice i računa (IBAN) na koji će se potpora isplatiti.

ivanec_grad_ivanec_b_tezak.jpg

Umirovljenicima s područja Grada Lepoglave isplata uskrsnica počela je 6. ožujka i trajat će do 7. travnja. Uskrsnice od 30 eura dobit će umirovljenici s mirovinom manjom ili jednakom 266 eura, a primit će ih i korisnici nacionalne naknade za starije osobe. Očekuje se da će se javiti oko 380 umirovljenika koji ostvaruju ovo pravo, a uskrsnice mogu podići u gradskoj upravi (Antuna Mihanovića 12, Lepoglava), uz predočenje osobne iskaznice i zadnjeg odreska mirovine.

S druge strane, Grad Varaždinske Toplice ove godine neće dijeliti uskrsnice, dok su nam iz Grada Novog Marofa odgovorili da će nastaviti višegodišnju praksu isplate uskrsnice umirovljenicima u naravi za članove udruga umirovljenika koje djeluju na području grada.

- Nakon što Savez udruga umirovljenika Varaždinske županije odredi kojem će postotku članova dodijeliti uskrsne pakete, za razliku članova Grad Novi Marof osigurat će pakete kako bi svi članovi udruga umirovljenika koje djeluju na području grada ostvarili jednaka prava. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, Savez će osigurati pakete za 42% članstva, što znači da će Grad osigurati za preostalih 58%, a procjenjujemo da je riječ o 600-tinjak paketa vrijednosti oko 4.200 eura – napomenuli su.

S cenzusom ili bez?

Općina Cestica će umirovljenicima s područja općine, čija mirovina ne prelazi 360 eura, dijeliti uskrsnice od 20 eura. Isplata će biti krajem ožujka, a iz Općine kažu kako pravo na uskrsnicu ima oko 320 umirovljenika. Općina Martijanec isplatit će uskrsnice od 15 eura umirovljenicima čija mirovina (tuzemna i/ili inozemna) iznosi 300 eura i manje, a datum isplate zasad nije poznat.

martijanec_opcina_martijanec.jpg

Općina Gornji Kneginec će i ove godine isplatiti uskrsnice od 20 eura svim umirovljenicima s područja općine, bez obzira na visinu mirovine, kao i korisnicima zajamčene minimalne naknade (ZMN) te osobama koje se vode u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a podjela će biti od 4. do 6. travnja. Uskrsnice umirovljenicima će se isplatiti na temelju odreska o mirovini u 2023. godini te uvida u osobnu iskaznicu, korisnici ZMN prilikom isplate trebaju dostaviti potvrdu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Varaždin te dati na uvid osobnu iskaznicu. Potvrda ne smije biti starija 60 dana od dana isplate jednokratne novčane pomoći. Isplata nezaposlenima moguća je temeljem potvrde HZZ-a (ne starije od 60 dana od dana isplate jednokratne novčane pomoći) te uvida u osobnu iskaznicu.

Cenzusa za uskrsnice nema ni u općini Jalžabet pa će tako i ove godine svi umirovljenici dobiti uskrsnicu od 200 kuna, a podjela će biti u društvenim domovima u danima prije Uskrsa. Prigodnoj novčanoj pomoći mogu se veseliti i umirovljenici u općini Klenovnik no, kako su nam odgovorili iz Općine, iznos uskrsnica još nije službeno potvrđen, jer odluka o visini uskrsnica te uvjetima za ostvarivanje prava tek treba biti donesena na Općinskom vijeću Klenovnika.

Povećani iznosi

U općini Maruševec uskrsnice od 30 eura dobit će umirovljenici čija ukupna mjesečna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 280 eura. U odnosu na prošle godine, radi se o povećanju od 10 eura. Uskrsnice će biti isplaćene i osobama s invaliditetom, kojima je temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb priznato pravo na osobnu invalidninu, i primateljima nacionalne naknade za starije osobe. Isplata će biti početkom travnja, a očekuje se da bi pravo moglo ostvariti 400-tinjak umirovljenika i 30 korisnika osobne invalidnine.

Umirovljenici s područja općine Petrijanec, čija ukupna mirovina iznosi manje od 2.000 kuna, dobit će 150 kuna (20 eura) uskrsnice. Osim iznosa mirovine (koji je u unazad dvije godine povećan s 1.500 na 2.000 kuna), uvjet je i da umirovljenik nije korisnik inozemnih mirovina ili neke druge mirovine. Prilikom upisa korisnika, u Općinu Petrijanec treba donijeti osobnu iskaznicu, posljednji odrezak mirovine, OIB i IBAN račun. Uskrsnice će biti isplaćene u travnju, za najmanje 250-ak umirovljenika s područja općine. Općina Sračinec će od 27. do 31. ožujka isplatiti uskrsnice u iznosu od 20 eura, i to za oko 500 umirovljenika čija mjesečna mirovina iznosi manje od 400 eura.

sracinec_vv_arhiva.jpg

Općina Sveti Đurđ i ove će godine, od 1. do 30. travnja, podijeliti "uskrsnice" (poklon bon u trgovini) u iznosu od 40 eura umirovljenicima s mirovinom do 330 eura. Iz Općine su napomenuli da će uskrsnice biti isplaćene i svim nezaposlenim osobama starijim od 60 godina.

U općini Trnovec Bartolovečki u tjednu prije Uskrsa isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 27 eura (203,44 kuna). Uvjet je iznos mirovine (hrvatske i inozemne) do 398,17 eura (3.000 kuna), a očekuje se da uskrsnice dobiti 1.250 umirovljenika i 47 stjecatelja po ostalim kategorijama (OSI, korisnici zajamčene minimalne naknade, osobe koje ostvaruju pravo na pomoć i njegu i nezaposlene osobe).

Umirovljenici s prebivalištem na području općine Vidovec, čija mirovina ne prelazi iznos od 265,45 eura te nemaju nepodmirenih dugovanja prema općinskom proračunu, ove će godine dobiti uskrsnicu od 20 eura. Uskrsnica će se isplatiti na bankovni račun umirovljenika, a o zaprimanju zahtjeva Općina će uskoro obavijestiti umirovljenike putem medija, dok će isplata biti nakon što svi zahtjevi budu računovodstveno obrađeni.

vidovec_-_opcina_vidovec.jpg

Prigodnoj novčanoj pomoći mogu se veseliti i u općini Vinica. Kao i prošle godine, pravo na uskrsnicu od 200 kuna mogu ostvariti umirovljenici čija ukupna mirovina (hrvatska i inozemna) ne premašuje iznos od 2.000 kuna, nezaposlene osobe starije od 50 godina (prijavljene u HZZ minimalno 30 dana) te osobe koje primaju naknadu za tuđu pomoć i njegu te nemaju drugih prihoda.

A gdje neće biti uskrsnica?

Osim u Varaždinskim Toplicama, uskrsnice se neće dijeliti ni u 10 općina u županiji. Neke od njih na druge načine tijekom godine pomažu umirovljenicima na svom području, no sredstva za uskrsnice nisu planirana u proračunima sljedećih općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Ljubešćica, Mali Bukovec, Sveti Ilija, Veliki Bukovec te Visoko.