Koje novosti očekuju više od 19.000 učenika iz naše županije u novoj školskoj godini? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Koje novosti očekuju više od 19.000 učenika iz naše županije u novoj školskoj godini?

IHR/Varaždinske vijesti | 5.9.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Bez maski i epidemioloških mjera u ponedjeljak je počela nova školska godina za nešto više od 19.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz naše županije. U školskim klupama osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin, u novoj školskoj godini sjedit će ukupno 3527 učenika, a u županijskim osnovnim školama 9112 učenika te 6853 učenika u srednjim školama.

Prvi put u školske klupe ove je godine sjelo ukupno 1440 prvašića: 398 u varaždinskim osnovnim školama i 1042 u županijskim osnovnim školama, što je manje nego lani. Naime, u prvim razredima varaždinskih osnovnih škola prošle je godine bilo 403 učenika, a u prvim razredima županijskih osnovnih škola 18 više, ukupno 1060.

Najmanje prvašića, svega 11, u novoj školskoj godini sjelo je u školske klupe OŠ Podrute, a najviše u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, gdje je u školu u ponedjeljak prvi puta krenulo 86 učenika! Od varaždinskih osnovnih škola, najviše prvašića, 81, je u II. OŠ Varaždin, ali i VI. OŠ Varaždin, u koju je, prema podacima Grada Varaždina, krenulo 80 učenika prvih razreda.

I u prvim razredima srednjih škola u novoj školskoj godini sjedit će manje učenika nego prošle školske godine. Dok smo prošle godine imali 1879 srednjoškolaca u prvim razredima, ove je godine u srednje škole krenulo novih 1805 učenika. No dobra je vijest da je od tog broja čak 158 učenika u prvim razredima koji dolaze iz drugih županija: Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Međimurske, pa čak i iz Zagrebačke te Splitsko-dalmatinske županije!

I dok je ova školska godina u znaku poskupljenja udžbenika i školskog pribora, u nekim županijskim osnovnim školama u novoj školskoj godini su i više cijene užine u odnosu na lani. Potvrdili su nam to u Varaždinskoj županiji u kojoj kažu i kažu kako je većina škola, koje samostalno određuju cijene užine, povisila cijene školske kuhinje u odnosu na prošlu školsku godinu.

- One iznose između 5,50 do 7 kuna po obroku – kažu u Varaždinskoj županiji.

Cijena užine u varaždinskim osnovnim školama nije se mijenjala i iznosi 5 kuna po obroku, no u Gradu Varaždinu kažu kako će se ona korigirat u skladu s provođenjem projekta “Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život” .

- U svim osnovnim školama Grada Varaždina počinje provedba projekta “Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život”. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a odvijat će se uz potporu Grada. Primarni cilj je omogućiti stjecanje pravilnih prehrambenih navika kao ulogu za zdraviju i sretniju budućnost. Po svim školama bit će podijeljeni letci o navedenom projektu te su već i održane edukacije osoblja – istaknuli su u Gradu Varaždinu...

Koje još novosti očekuju naše učenike u novoj školskoj godini, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...