Koja su top zanimanja s kojim možete odmah do posla? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Koja su top zanimanja s kojim možete odmah do posla?

IHR/Varaždinske vijesti | 22.1.2023. u 09:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Poslodavci Varaždinske županije vape za radnicima obrtničkih zanimanja. To se može zaključiti na osnovu Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2023. godinu, koju je i ove godine objavioHrvatski zavod za zapošljavanje.

Obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih, ali i stipendiranih učenika na području naše županije su obrtnički dvogodišnji, odnosno trogodišnji srednjoškolski programi: zavarivač, automehaničar, vozač motornih vozila, elektroinstalater, tesar, zidar, tokar, bravar, keramičar, autolakirer, armirač, limar, fasader, strojobravar, autolimar, instalater kućnih instalacija, soboslikar ličioc, monter suhe gradnje, elektromonter, elektromehaničar i rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, a među zanimanjima koja nedostaju na tržištu rada su i CNC operater te grafičar tiska.

Nedostaje i radne snage u ugostiteljstvu, pa se tako preporučuje povećanje upisnih kvota za konobare, kuhare i slastičare, a tržištu rada dobro bi došlo i malo više pekara i mesara, krojača i galanterista, kao i stolara, staklara, prodavača i cvjećara.

Od četverogodišnjih programa, preporučuje se i povećanje upisnih kvota u četverogodišnjim, odnosno petogodišnjim programima i to za medicinske sestre, elektrotehničare te strojarske računalne tehničare.

Ipak, zanimljivo je što se na područje Varaždinske županije, prema izdanim preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ne preporučuje smanjenje upisnih kvota, ni stipendiranih ni za jedan obrazovni program koji se provodi u srednjim školama i fakultetima u Varaždinskoj županiji, što je novost u odnosu na prethodne godine.

Iako se obrazovanje ne provodi na našem području, tržište Varaždinske županije vapi za liječnicima, odgojiteljima, logopedima, farmaceutima, matematičarima, fizičarima, strojarima, građevinarima, profesorima engleskog jezika i književnosti (Anglistika) i njemačkog jezika i književnosti (Germanistika), elektrotehničara, socijalnih radnika i stomatologa. Nedostaje i informatičara za što obrazovanje provodi varaždinski Fakultet organizacije i informatike.