U Varaždinu postavljena prva brza punionica za električne automobile: auto pun za pola sata! Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinu postavljena prva brza punionica za električne automobile: auto pun za pola sata!

IHR/Varaždinske vijesti | 7.11.2019. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ulici Vinka Međerala, u blizini Sveučilišta Sjever i Medicinske škole u Varaždinu,postavljena je prva brza punionica za električne automobile, zahvaljujući kojoj vlasnici električnih automobila svoja vozila mogu napuniti za pola sata.

HEP je još 2010. postavio prve javne punionice električnih vozila, a veliki ciklus postavljanja pokrenut je 2015. punionicama upravo u Varaždinu. Nakon nekoliko godina prikupljanja korisničkog iskustva, HEP je odlučio upravo u Varaždinu postaviti  prvu AC/DC punionicu na kojoj je omogućeno brzo 50kW punjenje svih električnih vozila na tržištu.

- Brza punionica može puniti sve automobile trenutno dostupne na tržištu, a osim ovdje, jednu brzu punionicu postavili smo i na odmorištu Ljubešćica na autocesti Goričan – Zagreb – rekao je Domagoj Puzak iz Sektora za strategiju i Službe za poslovni razvoj i akvizicije HEP-a.

Zdenko Đula, direktor HEP ODS „Elektra Varaždin“ rekao je kako je ta tvrtka izradila priključak punionice.

- Mi time ispunjavamo svoju svrhu kao operater distribucijskog sustava i skbimo o našoj mreži i priključenju novih potrošača. Hvala što se to dogodilo u Varaždinu – rekao je Đula.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako su počašćeni što ih je HEP izabrao za partnera.

- Ovdje su postavljene prve punionice za električne automobile, a sada se postavljaju i prva brza punionica za sve tipove automobila koji voze na električnu energiju. Grad Varaždin je dao dva parkirna mjesta upravo kako bi se ovo moglo postaviti. Danas je to standard koji je diljem Europe uobičajen, nedavno sam bio u Oslu gdje nema nijednog parkirališnog mjesta koje nema punionicu tako da i mi moramo s time nastaviti dalje. Siguran sam da će u narednom razdoblju sve više građana koristiti električne automobile – rekao je Čehok.

Punjenje automobila zasad je besplatno.

_DSC2227.JPG

_DSC2252.JPG

_DSC2247.JPG

_DSC2232.JPG