Kod Milanovića učenici koji su se iskazali na Europskom RoboCup Junior natjecanju

vv / ured predsjednika rh | 18.6.2024. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike  učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na ovogodišnjem Europskom RoboCup Junior natjecanju iz robotike održanom od 13. do 16. lipnja u njemačkom Hannoveru. Mladi hrvatski robotičari ostvarili su sjajne rezultate: osvojili su četiri prva mjesta, jedno drugo mjesto i četiri treća mjesta, dakle, ukupno devet medalja, te su dobili još tri posebne nagrade i to za najbolji plakat, najbolje tehničko i specijalno rješenje.

Predsjednik Republike čestitao je svim sudionicima natjecanja, a posebno dobitnicima nagrada koji su mu potom i predstavili nagrađene radove, a zlatnom medaljom nagrađeni roboti-nogometaši i „zaigrali“ su nogomet u Uredu Predsjednika. Dva robota-nogometaša opremljena su kamerama i senzorima kako bi mogli pratiti loptu, na njihovom razvoju radilo se dvije godine i u cijelosti su hrvatski dizajn, pohvalili su se njihovi kreatori.

Osim o postignutim rezultatima i uspjesima nagrađenih učenika, na sastanku su mentori, predvođeni Željkom Posavcem, informirali predsjednika Milanovića o samom natjecanju. Kazali su kako je ovogodišnje izdanje natjecanja u robotici peto po redu te da je sudjelovalo više od 400 natjecatelja koji su bili organizirani u 140 timova iz 21 zemlje Europe. Hrvatsku su na europskom natjecanju predstavljali mladi robotičari iz cijele Hrvatske: Bola, Otočca, Karlovca, Koprivnice, Varaždina  i Zagreba. Govoreći o natjecanju, istaknuli su kako im ono omogućuje da svake godine proširuju i produbljuju znanje o trendovima i razvoju robotike. Međutim, istovremeno su naveli kako im nedostaje financijskih sredstava za izradu velikih robota, stoga izrađuju samo manje.

RoboCup Junior projektno je usmjeren edukacijski program namijenjen učenicima do 19 godina starosti koji u radioničkom okruženju proširuju svoja znanja dok se istovremeno potiče znatiželja i smanjuje zazor od tehnologije. Također, težište aktivnosti je na skupnom rješavanju problema pri čemu se koriste različita umijeća i znanja. U osnovi samog natjecanja su tri izazova i to su spašavanje, nogomet i ples na pozornici. Prilikom faze „spašavanja“ robot rješava probleme i svladava prepreke u okviru scenarija zamišljene katastrofe. U „nogometu“ autonomni roboti natječu se imitirajući igru nogometa, dok u nastupu „na sceni“ roboti u kostimima plešu ili se na drugi način nalaze u interakciji s ljudima.

Na sastanku su, osim mentora Posavca, bili dekanica Fakulteta organizacije i informatike   Nina Ređep, mentori i mentorice učenika Ivica Kolarić, Ivan Kolarić, Jelka Hrnjić, Marko Pongrac, Marija Bencun, Boris Tonc, Maja Treščec, Ana Cvitanić, Lucija Špacal, Ana Obradović i Željko Stanković Šprajc, natjecateljice i natjecatelji Juraj Kolarić, Karla Klepež, Jelena Grozdanić, Ivan Perko, Marin Majdandžić, David Pongrac, Luka Kolarić, Marin Rođak, Dorian Panić, Bruno Maretić, Nino Petek, Jan Ridžak, Sven Ridžak, Vinka Frištek, Barbara Prutki, Patricija Radiković, Leon Rođak, Petar Kukec, Filip Melnjak, Jan Vašak, Franko Prikratki, David Županić, Jurica Ceglec, Gregor Klarić, Marija Oštrkapa, Ivan Kišćek, Ena Ređep, Tia Sudec, Zara Jakšić, Eva Jakšić, Celina Marčić, Miriam Cvitanić, Maksim Stanković Šprajc, Oskar Stanković Šprajc, Leon Tonc, Matija Novak, Andrija Novak, Nikola Novak, Gabrijel Kraljić, Nikša Vaupotić te njihovi roditelji.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

GLASNOGOVORN