Kočet: "Mislite li doista da će pomoć nerazvijenim općinama ugroziti one bogate?!" Foto: VV arhiva

Kočet: "Mislite li doista da će pomoć nerazvijenim općinama ugroziti one bogate?!"

Varaždinske vijesti | 19.9.2023. u 20:07h | Objavljeno u Aktualno

Na izjave vezane uz Uredbu Vlade RH na temu financijske održivosti vrtića, odnosno uredbu o subvencioniranju dječjih vrtića, reagirala je danas i Sanja Kočet, načelnica općine Donja Voća.

>> SDP proziva HDZ za nepravdu: "Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu za vrtić, a Donja Voća 147 eura!"

- Kao načelnicu općine, ali prije svega kao mladu osobu koja je odlučila ostati u svojem kraju, žalosti me činjenica da kolege iz oporbenih stranaka ovu odluku, ma koliko god još trebalo na njoj poraditi ili ne, nisu prepoznali kao svojevrsnu pomoć nerazvijenim općinama koje usprkos svojim skromnim proračunima, ipak pokušaju osigurati uvjete za ostanak mladih generacija u ruralnim krajevima - istaknula je.

- Ponekad se pitam jesu li načelnici "bogatijih" općina i gradova uopće svjesni s koliko se izazova i problema svakodnevno suočava stanovništvo u općinama niske razine razvijenosti i misle li doista da će povremena pomoć za razvoj onih najsiromašnijih doista ugroziti one bogate?! Dragi i poštovani kolege, kad spominjete Općinu Donja Voća morate prije svega znati činjenicu kako na području općine ne postoji vrtić. No srećom, ne čekajući bilo kakve posebne poticaje, Općina je već otpočela s aktivnostima projektiranja, ali i prethodnog osiguravanja sredstava kroz EU fondove za izgradnju vrtića na području naše općine. Svaki oblik pomoći, pa i na ovaj način pozdravljam, nebitno s koje strane političkog spektra pojedina inicijativa dolazi - navela je Kočet.

- A sve one koji u ovakvom pristupu traže diskriminaciju, svakako pozivam da se kroz literaturu, a potom i na licu mjesta (u susjednim im općinama) upoznaju što za opstanak ruralnih područja znače pojmovi "ujednačeni razvoj", "održivost", "društvena osjetljivost" i sl. - dodala je načelnica.

- Na kraju upućujem apel svim kolegama, koji nažalost imaju potrebu za skupljanje političkih bodova, da prije nego počinju govoriti o ovoj temi i dijeliti packe ili savjete promisle primarno o djeci o čijoj kvaliteti života na koncu odlučuje politika, ali i o vlastitom obrazu - poručila je Sanja Kočet, načelnica općine Donja Voća.