Kobna pruga Koprivnica-Varaždin: u godinu dana pruga odnijela pet života: "Postavite rampe!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kobna pruga Koprivnica-Varaždin: u godinu dana pruga odnijela pet života: "Postavite rampe!"

IHR/Varaždinske vijesti | 19.9.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Tri mlada života izgubljena su u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila prošli tjedan na pruzi Koprivnica-Varaždin. Dvadesetsedmogodišnja žena i dvoje četverogodišnjaka, njezin sin i nećakinja, smrtno su stradali u četvrtak, 15. rujna na pružnom prijelazu u Bolanu kod Ludbrega, dok je njezin suprug, koji se također nalazio u automobilu, prošao bez ozljeda opasnih po život te mu je pomoć pružena u ludbreškom Domu zdravlja. Navodno su tog kobnog jutra krenuli k sestri poginule žene, koja je rodila.

Prema izvješću policije, 27-godišnja vozačica dolaskom na pružni prijelaz nije se zaustavila i provjerila ide li vlak.

- Dvadesetsedmogodišnja žena upravljala je osobnim vozilom iz smjera Svetog Petra. Dolaskom do navedenog prijelaza, koji nije označen svjetlosno-zvučnom signalizacijom niti zaštićen polubranicima ili branicima, nije se zaustavila. Vozilo je udario putnički vlak koji je prometovao na relaciji Koprivnica–Varaždin - izvijestili su iz PU varaždinske.

U policiji su nam dan kasnje potvrdili kako vozačica osobnog vozila tijekom vožnje nije koristila sigurnosni pojas, kao ni suvozač.

- Djeca koja su se prevozila u vozilu nisu bila smještena u autosjedalice i vezana sukladno zakonskim propisima - potvrdili su u PU varaždinskoj (...)

U samo godinu dana na pruzi Koprivnica-Varaždin čak pet osoba smrtno je stradalo, a uz prošlotjednu nesreću, koja je ugasila tri života te pogibiju 23-godišnjakinje u Ludbregu u travnju ove godine, prošle godoine 28. studenog na pruzi Koprivnica-Varaždin poginuo je muškarac, kada je na njega naletio putnički vlak. Dogodile su je još dvije prometne nesreće prilikom prelaska pruge: 15. kolovoza 2021. godine na pružnom prijelazu između Jalžabeta i Šemovca ozlijeđen je 57-godišnjak, dok je 10. siječnja ove godine u Donjem Kućanu u naletu vlaka na teretno vozilo ozlijeđen muškarac. U policiji kažu kako je u proteklih godinu dana zabilježena još jedna nesreća na pružnom prijelazu, ali na drugoj pruzi, smjer Jalkovec-Gojanec, u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Sve to postavlja pitanje jesu li željezničko-cestovni prijelazi dobro uređeni na pruzi Koprivnica-Varaždin i može li se učiniti više po pitanju sigurnosti sudionika u prometu?

- Svi željezničko-cestovni i pješački prijelazi na željezničkoj mreži u Hrvatskoj osigurani na jedan od zakonom propisanih načina, bilo da je riječ o prijelazima osiguranima prometnim znakovima i trokutom preglednosti, mehaničkim branicima s ručnim postavljanjem ili svjetlosno-zvučnom signalizacijom s ili bez polubranika, pa sukladno tome svi sudionici u prometu trebaju poštivati prometna pravila koja su implicirana bilo kojom od navedenih razina osiguranja. Navedeni prijelaz u Bolfanu osiguran je prometnim znakovima Stop i Andrijin križ, te trokutom preglednosti. Nažalost, nepoštivanje prometnih propisa i prometne signalizacije i neoprez u cestovnom prometu prilikom prelaska pruge na prijelazu može izazvati najgore nesreće. Upravo najveći broj nesreća događa se na prijelazima s najvišim stupnjem osiguranja, dakle na prijelazima osiguranima signalno-sigurnosnim uređajima. Tu su i lomovi polubranika koje u većini slučajeva lome nestrpljivi i nesavjesni vozači u cestovnome prometu neposredno prije prolaska vlaka zbog kojega su polubranici i spušteni, a svaki takav lom može se promatrati kao izbjegnuta nesreća. Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju - poručuju iz HŽ infrastrukture...

Planira li HŽ infrastruktura ulaganja u pružne prijelaze kako bi se povećala sigurnost i što kaže predsjednik Savjeta za sigurnost prometa Varaždinske županije, pročitajte u novom broju Varaždinca....