Klopotan (HNS): Još tri gradonačelnička mandata borit ćemo se s kreditom za bale

Varaždinske vijesti | 5.5.2023. u 15:23h | Objavljeno u Aktualno

- Rezultati izlaznosti na izvanrednim izborima za varaždinsko Gradsko vijeće od 30 posto govore da su građani izgubili povjerenje u politiku, da je 30 posto ljudi odlučilo za 70 posto onih koji nisu izašli, rekao je predsjednik HNS-a grada Varaždina, dr. sc. Igor Klopotan.

- Međutim, postoji legitimitet gradskog vijeća, imamo većinu koja uz to ima i odgovornost rješavati probleme ovog grada, a kao što znamo, trenutno najveći problem u Varaždinu su bale. U dokumentima današnje sjednice Gradskog vijeća je i Prijedlog proračuna, kao i Prijedlog rješenja za bale koje se nije puno promijenilo od zadnjeg puta. Dapače, ostalo je isto! Oko 200 milijuna kuna, odnosno nešto manje od 30 milijuna eura – kazao je Klopotan.

Ustvrdio je da su dvije stvari zabrinjavajuće.
- Prva stvar je da se uzima kredit na 12 godina za rješavanje bala, odnosno otplaćivat ćemo kredit do 2035. godine, što bi značilo da će se još tri gradonačelnika boriti s ovim kreditom. Pitanje je možemo li mi to kao Grad ili ne možemo i koliko će manjih infrastrukturnih i obrazovnih projekata stati zbog bala – rekao je šef varaždinskih HNS-ovaca.

Prema njegovim je riječima problem i to što gradska uprava nije objasnila građanima na koji će način plaćati kredit niti je objasnila na koji će način tražiti sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Vidimo da se računa na sufinanciranje Fonda, međutim nismo vidjeli nikakav dokument Fonda da će isto sufinancirati sa 60 posto. I ovako ćemo biti u problemu, a pogotovo ako Fond ne bude sufinancirao – istaknuo je Klopotan te gradonačelnika Nevena Bosilja pozvao da se izjasni o sufinanciranju Fonda.

- Drugi kredit koji nam nije trebao, a koji je u materijalima, je kredit od 5 milijuna eura za modernizaciju javne rasvjete. Trebali smo ići na ESCO model, odnosno na javno - privatno partnerstvo gdje privatni partner rješava rasvjetu, deset godina rasvjetu održava i naplaćuje se kroz uštede. Dakle, ovaj drugi kredit apsolutno je nepotreban – ustvrdio je Klopotan.

Osvrnuo se i na izjavu koju je gradonačelnik Bosilj dao prilikom otvorenja Habdulićevog trga da će se pretežno ulagati u centar grada.

- Smatram da je to pljuska svim prigradskim naseljima i da se ne bi trebalo maćehinski odnositi prema njima. Obišao sam sva prigradska naselja i mislim da su u jako lošem stanju – kazao je Klopotan i poručio:

- HNS će se pobrinuti da se rotor u Hrašćici realizira, kao i u Gojancu, a Grad Varaždin pozivam da čim prije napravi spojnu cestu odnosno izlaz Gojanec prema Varaždinu.