Klier: Remetinec je prebukiran zahvaljujući nama, a ne premijeru ili predsjedniku

vv | 14.10.2020. u 22:42h | Objavljeno u Aktualno

DORH ne mora obavještavati ni predsjednika ni premijera o izvidima koje provodi, osim ako se ne radi o ugrozi nacionalne sigurnosti, poručila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uoči sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti Hrvatskog sabora, dodajući da informacije o aferi Janaf nisu prosljeđivane onima koji su za zaštitu nacionalne sigurnosti zaduženi jer se radilo o običnom kriminalu koji nije ugrožavao nacionalnu sigurnost.

-Vlada nema što znati o našem poslu kada se ne tiče nacionalne sigurnosti. Izjave pojedinih političara štete percepciji samostalnosti i neovisnosti DORH-a, odlučno je poručila Zlata Hrvoj Šipek.

To se vjerojatno odnosilo na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, koji opravdano ukazuje kako je Dragana Kovačević u veljači ove godine po drugi put izabran za predsjednika uprave JANAF-a, iako je istodobno bio pod mjerama DORH-a, odnosno USKOK-a.

Zamjenik glavne državne odvjetnice Darko Klier apelirao je na zakonodavce da donesu novi Zakon o kaznenom postupku jer im aktualni ne daje dovoljno alata za borbu s kriminalom.

- U pravnoj državi kažu da političar koji neprincipijelno napadne pravosuđe, unaprijed je izgubio bitku. Sami izvucite zaključak. DORH je neovisno tijelo, najslabija smo grana vlasti, nemamo mača ni lisnice, naša jedina podrška je javnost. Spremni smo na transparentnost, zakon je naše jedino oružje i veza s politikom. Tražimo alate, drugačiji ZKP a ne ovaj koji je po odluci Ustavnog suda 50 posto izmijenjen na štetu, gdje je DORH puno izgubio, apelirao je Klier.

Zamjenik glavne državne odvjetnice osvrnuo se i na fokus na curenje informacija iz (pred)istraga, kao i tvrdnje da je trebalo prije „upasti“ u tzv klub Dragana Kovačevića, ali i nagađanja o utjecaju politike na pravosuđe.

-Curenje informacija ne znači ništa, to je samo indicija da je netko počinio kazneno djelo i po tome postupamo. Vrijeme kad se negdje trebalo upasti... Pa hoćete li pitati kirurga kad će zarinuti skalpel u tijelo? Rudara, geologa, hoće li bušiti ovdje ili 150 metara dalje. Naš posao ima svoju taktiku, operativu i strategiju i toga se držimo. Tu nikakva politika ni dragi Bog ne utječu na DORH, posebno s ovim sastavom. Ne da je prije toga bilo, samo smo prije bili diskretniji, a sada smo otvoreniji. Od medija imamo pravo zahtijevati istinitu, pravodobnu i povjerljivu informaciju. Zašto ne razgovaramo o uspjesima u predmetu Janaf i Rimac, nego o curenju informacija. Nema kompromitacije nijednog dokaza. Završili smo istragu, Remetinec je prebukiran zahvaljujući nama a ne premijeru ili predsjedniku - rekao je bivši varaždinski sudac.