Klapša: Župane, hoćete li dati ostavku pa ići u Sabor?

vv | 2.4.2024. u 09:14h | Objavljeno u Aktualno

Podjednaka zastupljenost oba spola u politici bitna je za dekoraciju, a ima pozitivna utjecaj na društvo i smanjenje korupcije, ustvrdio je Mario Klapša, potpredsjednik SDP-a Varaždinske županije, ukazujući na izrazitu podzastupljenost žena u našem društvu i gospodarstvu, a posebno politici, iako su obrazovanije.

-Od 16 lista, tri ne poštuju propisanu zastupljenost kandidatkinja. Jedna od tih tri lista je i HDZ-a i partnera, koja ima samo tri žene. Dakle, busamo se u prsa ispred žena, obilazimo ih na raznim skupovima i hvalimo, ali nismo ih spremni staviti na liste, ustvrdio je Klapša, napominjući da na listi SDP-a i partnera ima žena čak i više nego što to utvrđuje zakon.

Dok su žene podzastupljene na listama, kako je dodao, nekih drugih ima puno, kao župana koji ne mogu biti saborski zastupnici, osim ako ne daju ostavke.

-Župane, hoće li dati u ostavku pa ići Sabor, zapitao je Klapša, napomenuvši da bi bilo da se zna odgovor na pitanje prije izbora, osobito oni koji misle zaokružiti Stričakovo ime kako ne bi bili prevareni.

Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a, dodao je da HDZ ne samo vara ljude, nego i zarobljava institucije, što se vidi i na području visokog školstv jer se smanjuje akademska autonomija,a  uvodi se ocjenjivanje djelatnika visokih škola od strane rektora čije glave vire na skupovima HDZ-a.

- U posljednjih šest godina otkako ministar obrazovanja Radovan Fuchs provodi reformu visokog obrazovanja, došlo je do nevjerojatnog urušavanja svih indikatora vezanih za autonomiju sveučilišne zajednice. Sustav visokog obrazovanja opterećen je političkim kadroviranjem , a to se najbolje vidi i kod nas kad na 34. obljetnici HDZ – a kad u 2. redu sjedi rektor Sveučilišta Sjever pokazujući na taj način da je sluga pokoran vladajućoj stranci“, rekao je Marković napomenuvši da se provodi orbanizacija visokog školstva.

- HDZ je za 8 godina vladavine Andreja Plenkovića porobio sve institucije i ako bi dobili treći uzastopni mandat, Hrvatsku bi pretvorili u jednu policijsku državu madžarsko – vučićevskog (srpskog) modela . Mi ćemo nakon ovih izbora sastaviti novu vladu i omogućiti da članovi akademske zajednice slobodno govore o svim problemima u društvu“, rekao je Marković, nakon čega je Barbara Antolić Vupora pozvala na izbore i promjenu vlasti.

„Izađite na izbore 17. travnja i neka Rije pravde pometu svu nakupljenu nepravdu“, naglasila je Antolić Vupora.