Kalinić: Lakše bi bilo Varaždin proglasiti glavnim gradom nego obnavljati Zagreb nakon poplave i potresa

vv | 26.7.2020. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić obrušio se na vlast navodeći da mu se čini kako bi država lakše proglasila Varaždin glavnim gradom, nego krenula u obnovu grada Zagreba.

Gostujući u RTL Danas naveo je da je teško tvrditi da je potres u Zagrebu oštetio odvodnju te tako prouzročio poplavu.

- Mi smo trajali 70 dana. Trebala se uključiti država, još nije. Sad se tek donosi Zakon. On se mogao donijeti i prije, ali vladajućima je u interesu bilo da dobiju još jedan mandat, što su i postigli. Činjenica je da se sve to razvuklo u Zagrebu, i što se tiče korone i što se tiče posljedica potresa. Ovo je potres u glavnom gradu, nisu razvaljene samo neke dvije potleušice na Dinari ili Velebitu. Hitno treba krenuti, uskoro će doći zima, ljudima treba omogućiti da to normalno funkcionira, da dobiju plin i toplu vodu. To će ići sporo" - rekao je Kalinić.

Kalinić prihvaća da je i Grad Zagreb odgovoran za potop koji se dogodio nakon obilne kiše koja je prekjučer pala. Kalinić je sam predvidio da bi moglo doći do problema, ali unatoč tome Grad nije provjerio odvodnju. On kaže da je razlog tome što su sva sredstva dali građanima čiji su objekti oštećeni u potresu - u obliku građevinskog materijala i kontejnera.

- Grad Zagreb to ne može provesti bez pomoći države, a država se ponaša tako da bi im, kako se meni čini, bilo lakše da Varaždin proglase glavnim gradom, nego da krenu u obnovu - istaknuo je Kalinić.

>> U Varaždinu hrvatski rekord u količini oborina, ali nema velikih šteta jer je kanalizacijsku sustav izdržao >>