Kako su pokajnici teretili gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je nepravomoćno osuđen Foto: Krešimir Đurić

Kako su pokajnici teretili gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je nepravomoćno osuđen

| 23.7.2018. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka zagrebački je Županijski sud osudio na dvije godine zatvora, gradskog vijećnika i poduzetnika Davora Pataftu na godinu i osam mjeseci, a njegovu suradnicu Narcisu Huljev na godinu i pol, od čega devet uvjetno, dok je oslobodio bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja i poduzetnika Hrvoju Vojvodu. Uz to, Pataftinim tvrtkama izrečene su kazne, i to T7 VIS 450.000 te Winairu 30.000 kuna, dok osuđeni moraju solidarno platiti 1,6 milijuna kuna JUGS-u i 4,7 milijuna Gradu Varaždinu, koji je za avans od 7,5 milijuna upućen na parnicu, kao i za još300.000 kuna.

Habuš prijavio

Nepravomoćan je to ishod prvostupanjskog postupka, koji je pokrenut nakon što su svi okrivljeni, izuzev Vojvode, 2011. završili u Remetincu u sklopu USKOK-ove istrage temeljem prijave protiv desetak varaždinskih političara, koju je uime vijećnika HNS-a podnio njihov čelnik Goran Habuš. Da bi mogao izaći iz pritvora, Čehok je nakon mjeseci i pol dana u Remetincu dao ostavku na gradonačelničku dužnost i tako naprasno prekinuo treći mandat.

U optužnici s početka 2012., okrivljeni su se teretili za udruživanje radi počinjenja niza kaznenih djela vezanih uz zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi Grad Varaždin i gradska poduzeća bila oštećena kod ugovaranja zbrinjavanja otpada s T7 VIS-om, zamjene zemljišta za potrebe MBO postrojenja, kupoprodaje zemljišta T7 Grupe za POS te poslova kojima se Winairu omogućeno stvaranje uvjeta za preuzimanje upravljanja aerodromom. USKOK je u prvotnoj optužnici tvrdio da je svime time za Grad Varaždin, Varkom, Varaždin Airport te JUGS počinjena šteta od najmanje 51 milijun kuna, a istovremeno za T7 Grupu, T7 Vis te Winair pribavljeno 37 milijuna kuna.

Međutim, kao što smo već pisali, USKOK je izmijenio prvotnu optužnicu pa okrivljene više nije teretio za udruživanje radi djela na štetu Grada Varaždina, a znatno je smanjio i iznos štete nastale za Grad i gradske tvrtke – umjesto prvotnih 50,9 milijuna kuna, taj je iznos smanjen na oko 14 milijuna kuna, da bi prošli tjedan pao na manje od šest milijuna kuna.

Sve o suđenju, iskazima pokajnika i ključnih svjedoka pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u