Kako naplatiti štetu zbog naleta na srnu kada se lovci međusobno spore? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako naplatiti štetu zbog naleta na srnu kada se lovci međusobno spore?

| 6.1.2020. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

- Živimo u malom mjestu okruženi šumom i svakodnevno prolazimo šumskim predjelima kamo god išli pa nalet na divljač vozilom nije neuobičajen. Zbog toga smo uvijek dosad uplaćivali dodatno kasko pokriće “Sudar sa životinjama”, ali sada kada nam se dogodila nesreća vidimo da je sve bilo zapravo uzaludno – ogorčeni su supružnici Goran i Josipa Matijašec iz Gornjeg Ladanja.

Prebacivanje loptice

Nalet s vozilom na srnu supružnicima Matijašec dogodio se 2. kolovoza prošle godine, a šteta je procijenjena na 20.000 kuna.

- Kao što procedura nalaže, nakon što smo imali “bliski susret” sa srnom na cesti odmah smo zvali policiju koja je došla na mjesto događaja i sve fotografirala te napravila zapisnik. Odmah smo zvali i predstavnika lovačkog društva na čijem je području udarena srna, koji ju je i odnio - ispričali su nam supružnici i dodali kako je zanimljivo što su prometni znakovi ograničenja brzine na 60 km/h i prometni znak za nalet na divljač postavljeni nekoliko dana nakon njihove nesreće.

Kao što im je rečeno na mjestu događaja, policija je zapisnik obitelji poslala na kućnu adresu. No, dalje od toga ništa se nije dogodilo.

- Prošlo je mjesec dana od nesreće i kako nam se nitko nije javljao odlučila sam sama uzeti stvar u svoje ruke i provjeriti zašto nismo dobili novce. Prvo sam nazvala predstavnika u osiguravajućem društvu u kojem imamo dogovorenu policu i saznala da osiguravajuća kuća čeka lovačko društvo za očitovanje štete. Potom sam zvala lovačko društvo iz kojeg su nam rekli da zovemo Lovački savez Varaždinske županije. Međutim, iz Savezu su nas ponovno uputili na lovačko društvo na čijem se području dogodila nesreća i tako smo se vrtjeli ukrug - ogorčeni su supružnici Matijašec.

Kažu da su im u osiguravajućem društvu pojasnili kako štetu od 20.000 kuna ne mogu naplatiti jer nemaju svu dokumentaciju na temelju koje bi osiguravajuće društvo priznalo i potom isplatilo odštetu, a dokument koji nedostaje mora dati lovačko društvo na čijem je području udarena divljač, a riječ je o Lovačkom društvu Zelendvor.

- Lovačko društvo na čijem je području udarena srna kaže da nije osigurano i da zbog toga ne mogu osiguravajućem društvu, s kojim imamo sklopljenu policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, dati zapisnik – otkrila je naša sugovornica.

Nisu mogli sklopiti osiguranje?

Zašto lovačko društvo nije dostavilo zapisnik? U spomenutom lovačkom društvu na čijem se području dogodila nesreća objašnjavaju kako nisu mogli dati zapisnik jer im nije bilo dopušteno sklapanje osiguranja.

- Lovačko društvo je uplatilo osiguranje, a za isto su nam vraćena sredstva te nam nije dozvoljeno biti osiguranima. Polica od Ministarstva poljoprivrede je uplaćena kao sufinanciranje osiguranja, Hrvatski lovački savez je osiguravatelj i ima obavezu sklopiti sa svim lovoovlaštenicima osiguranje. Naše lovačko društvo je sklopilo osiguranje za 2018. i uplatilo svoj dio, ali Hrvatsko lovačko društvo nam je vratilo novce i time raskinulo osiguranje. Za 2019. je Lovačkom savezu Varaždinske županije zabranjeno da uopće sklapa ugovor s našim lovačkim društvom. Mi ne smijemo biti osigurani jer su tu neki drugi interesi u pitanju – izvijestili su nas iz lovačkog društva Zelendvor, dodajući da je država 80 posto sufinancirala police osiguranja i da na kraju nisu oni oštećeni nego je žalosno što su ljudi oštećeni koji su imali štetu na vozilima zbog udara divljači.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...