Kako će izgledati izbori: "Kad dobijemo zahtjev, napravit ćemo epidemiološki okvir za izbore" Foto: VV arhiva / ilustracija

Kako će izgledati izbori: "Kad dobijemo zahtjev, napravit ćemo epidemiološki okvir za izbore"

Varaždinske vijesti | 21.5.2020. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Nismo još ni dobili zahtjev DIP-a - kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovarajući na pitanja novinara o epidemiološkoj situaciji, tj. kako će se uskladiti epidemiologija i predstojeći izbori, piše N1.

- Mi ćemo napraviti epidemiološki okvir kada dobijemo zahtjev. Izbori se sastoje od čitavog niza stvari i događaja. Kada dobijemo zahtjev, mi ćemo napraviti upute. Državno izborno povjerenstvo još nije kontaktiralo HZJZ - kazao je Capak.

S druge strane, na današnjoj konferenciji za medije Državnog izbornog povjerenstva (DIP), nakon odluke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor koji će biti održani 5. srpnja, predsjednik DIP-a Đuro Sessa rekao je da osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti.

- Po proceduri će glasati za taj oblik glasanja uz mjere zaštite koje ćemo propisati na preporuku zdravstvenih vlasti. Ne treba od toga raditi mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana. Jedna od preporuka je da se pojedinom općinskom povjerenstvu te osobe najave tri dana ranije - rekao je predsjednik DIP-a.

- Imali smo kontakte s HZJZ-om na kojima su im objasnili specifičnost izbora u onom dijelu koji se tiče provedbe, naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacija propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti, dat ćemo preporuke koje će biti naslonjene na preporuke zdravstvenih vlasti koje su za njih nadležne. Što se tiče izbornih skupova i prikupljanja potpisa, to je više u nadležnosti zdravstvenih vlasti nego DIP-a jer nemamo nikakve ingerencije nad time - dodao je.