Kadrovska slika naših zdravstvenih ustanova: nedostaje liječnika, stomatologa i farmaceuta Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kadrovska slika naših zdravstvenih ustanova: nedostaje liječnika, stomatologa i farmaceuta

IHR/Varaždinske vijesti | 14.5.2022. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

U sustavu zdravstva Varaždinske županije krajem 2020. godine bilo je stalno zaposleno 3402 djelatnika. Od toga je 2513 zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih suradnika (73,13 %), 227 administrativnih, a 662 su tehnički djelatnici, što znači da je udio administrativno-tehničkog osoblja u ukupnom broju zaposlenih 26,13 %. Ti su podaci navedeni u Planu zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje 2022.-2024. godine, čiji će se prijedlog naći na sjednici Županijske skupštine u srijedu, 18. svibnja.

U strukturi zaposlenih najviše je zdravstvenih djelatnika sa srednjom stručnom spremom, 37,54%, a liječnici čine 13,05 % od ukupno zaposlenih. U ukupnom broju zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih suradnika, 444 je doktora medicine, 99 doktora dentalne medicine, 111 magistara farmacije i 1859 ostalih zdravstvenih radnika i zdravstvenih suradnika.

Prema podacima koji se novode u prijedlogu Plana, u Varaždinskoj županiji je krajem 2020. godine radilo 444 liječnika, što iznosi 2.88 % od ukupno zaposlenih doktora medicine u Hrvatskoj. Broj zaposlenih doktora dentalne medicine bio je 99, što je 2,56% od ukupno zaposlenih doktora dentalne medicine u Republici Hrvatskoj.

- Varaždinska županija svrstala se među županije s manjim brojem liječnika, stomatologa i farmaceuta, a također je ispod državnog prosjeka. Bez odgovarajućeg broja liječnika i stomatologa te farmaceuta nemoguće je podizati kvalitetu zdravstvene zaštite, a to se osobito odnosi na preventivne mjere u zdravstvenoj zaštiti. Kvaliteta je u proporcionalnom odnosu s dostupnosti, a dostupnost pojedinih oblika zdravstvene zaštite je izravno proporcionalna broju specijaliziranih kadrova - navodi se u izvješćima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci