Kada će se otvoriti fitness centri i kazališta, hoće li biti pregrada u kafićima i kako će biti na plažama? Foto: Ilustracija/Arhiva VV/Pixabay

Kada će se otvoriti fitness centri i kazališta, hoće li biti pregrada u kafićima i kako će biti na plažama?

IHR/Varaždinske vijesti | 6.5.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Govoreći o popuštanju mjera ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a govorio o otvorenju teretana i fitness centra.

- Moramo raditi u fazama, ali ne možemo sve odjednom. Razmatramo i o tome, u kontaktu smo s njima, no točan datum još nismo dogovorili - rekao je Capak i dodao kako će to biti nakon treće faze popuštanja mjera.

Osvrnuo se i na održavanje sportskih aktivnosti te je rekao kako se o tome i dalje intenzivno razgovara.

- Jučer smo se sastali i postavili prioritete i ciljeve. Ponovno su otvorena dječja igrališta i igrališta na otvorenom, tako da su moguće rekreacijske aktivnosti, no apelirali smo na građane da se igraju sportove u kojima dolazi do kontakata, primjerice košarka - rekao je Capak.

Dodao je i kako nema četvrte i pete faze popuštanja mjera, ali da se razgovara i o kulturi, predstavama, ali i snimanju filmova.

- Sve je to jako teško, epidemiološki gledano, ali naći ćemo rješenje - najavio je.

S obzirom na to da je turistička sezona pred vratima, pa je sve aktualniji odlazak na more, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo priznao je da je pitanje kako će biti organiziran turizam i da neće biti lako, ali da ćemo sigurno ići na more.

- Neće biti "ručnik do ručnika", kao što je to sada bilo u jeku turističke sezone ili čekanja u redovima za more. Hoteli će morati brinuti da ne bude fizičkog kontakta na plažama i gužvi - rekao je Capak.

Na sve aktualnije pitanje, ukidanja e-propusnica, Capak je rekao kako smatra da je još prerano da se omogući putovanje među županijama bez e-propusnica.

Da bi se nakon 11. svibnja, odnosno treće faze popuštanja mjera, mogle ukinuti e-propusnice najavio je ministar Davor Božinović još u subotu.

- Nakon 11. svibnja moguće kretanje bez e-propusnica u Hrvatskoj?

 Capak je danas rekao kako se o tome razgovara, ali konkretnog datuma još nema.

Osvrnuo se i na početak rada kafića od 11. svibnja.

- Nećemo stavljati pleksiglase. Oni se stavljaju u trgovinama na blagajnama, gdje blagajnica sjedi osam sati i radi za blagajnom, no postavljanje pleksiglasa u kafićima i restoranima nema smisla.

- Vidio sam u nedjelu u crkvi natpis "za obitelji". Obitelji mogu sjediti zajedno, to se može napraviti i u kafićima i restoranima, dok ostali gosti morat će se pridržavati razmaka - najavio je Capak.

Označeno u